В края на всяка календарна година и в началото на новата по традиция Plovdiv24.bg публикува интервюта с представители на местната власт, в които се обобщава свършеното и плановете занапред.

Пловдивчани познават юристката Тони Стойчева от участията й в много протестни акции в града. Преди почти 2 месеца тя застана начело на район "Западен“ и, тъй като за пръв път работи в общинска структура, сред първите й задачи са били да направи анализ на администрацията и задълженията на служителите, как функционират процесите, финансовото състояние и вземанията, проектите и начина на обработка на сигналите от гражданите.

В навечерието на Коледа стана ясно, че Министерството на финансите дава 1,5 милиона лева за реконструкцията на ул. "Генерал Колев". Улицата е в много лошо състояние, паважът е разбит, липсват тротоари и на практика от изграждането й никога не е ремонтирана. Проектът е изработен от предходната администрация.

Тони Стойчева има двама заместници - Елена Георгиева и Иван Ангелов, които също не са работили в администрация досега. "Западен" е първият район в Пловдив, чиято административна структура беше приета на последната за 2023 година сесия на пловдивския общински съвет с пълно единодушие.

Като проблеми кметицата посочва липсата на общински терени за училища и здравни центрове, липсата на пътна инфраструктура в новите квартали, чистотата като цяло в целия район, изчерпания капацитет на гробищния парк в "Прослав" и нуждата от разширение.

През 2024 година в капиталовата програма на района ще бъдат заложени множество малки проекти. Тони Стойчева не смята да залага на други големи проекти, извън реконструкцията на улица "Генерал Колев" и идеята й е да се решават наболели проблеми.

"В старата част на "Смирненски“ тротоарите са в изключително лошо състояние, на практика по-голямата част са дори непроходими, а в новата пък изобщо ги няма. Ще се стремим да облагородим още зелени зони. Мислим за варианти да се изградят тоалетни в парковете, тъй като това също е голям проблем" - каза тя.

С кмета Костадин Димитров, по негова покана, планират да направят заедно обиколка на Гребната база, да набележат проблемните участъци и евентуално съвместно да изберат концепция за развитието. Стойчева смята, че цялата територия трябва да се развива като парково и спортно съоръжение, а в онази част на парка, която общината купи, да се направи лесо-техническа експертиза, за да не се загуби гората.

Комплексът Братска могила трябва да се социализира и развива, убедена е районната кметица. Обмисля по-сериозна грижа за ландшафтната среда около площада, който е любимо място за жителите на "Смирненски". Монументът има голям потенциал в културно отношение, но трябват сериозни финанси, за да бъде съхранен.

"Братската могила е културно средище за нашия район и не бива да бъде заключена. Историята може да бъде обяснявана и е добре хората да имат възможност да научат повече" - коментира Стойчева.

В края на интервюто кметицата пожела по-добри отношения и съпричастност към другите и заедно да се погрижим градът да бъде по-добро място за живот.