Веселина Александрова започва втори мандат като общински съветник в пловдивския общински съвет. В мандат 2019-2023 г. беше председател на групата съветници от "Демократична България“, която сега е в разширен състав и в нея влизат и представители на "Продължаваме промяната“.

Първоначалното взаимно недоверие на ДБ към останалите формации и съответно – на другите към тях, с времето е преодоляно. В течение на работата всички установили, че когато се работи конструктивно за Пловдив, могат да работят заедно и да постигат успех за Пловдив. Посочва като пример приетото с пълно единодушие решение да не се затваря Бетонния мост или пък гласуването с някоя от другите формации по конкретни предложения - съвместното предложение на ДБ и ГЕРБ за спиране на пробива при Водната палата, гласуването за панаира заедно "Кауза България“, които сега са част от "Съединени за Пловдив“.

"Винаги сме търсили онова, което е добро за Пловдив и по тоя начин сме водили разговори с всяка една политическа група и сме се опитвали да ги убеждаваме в позициите си“, припомня в интервю за Plovdiv24.bg Александрова. 

Убедена е, че като политическа група не са имали грешни гласувания, които да са срещу Пловдив. Отбелязва, че съжаляват и до днес за казуса със замяната на 7 терена общинска собственост срещу придобиването на част от парк "Отдих и култура". Заради липсата на време да уведомят медии и граждани предложението е гласувано. 

"Нашата роля като опозиция през целия ни мандат беше да уведомяваме пловдивската общественост и медии за скандалните решения. Защото наистина много от решенията бяха скандални, които се готвят да се взимат в града и голяма част от тях бяха предотвратени точно заради това, че давахме гласност. Четирима  човека с нашето "против“ не можем да спрем дадено решение, но можем да бием камбаната и това беше най-силния ни коз през всичките тези 4 години. По този начин успяхме да водим разговори, да предизвикаме разговори, да предизвикаме дебат и в крайна сметка тези проекти на решения да се обърнат" - споделя Александрова. 

Именно след публичното огласяване на първата обществена поръчка за почистването на река Марица процедурата беше отменена. "Това е типичният пример за биене на камбаната. Ние казахме, че не може да се възлага директно почистване, защото няма неотложност. Агенцията за обществени поръчки (АОП), която задължително извършва предварителен контрол, установи същото. Дори ние да си бяхме мълчали и нищо да не бяхме казали, агенцията щеше да спре процедурата" - обяснява юристката. В интервюто припомня защо и останалите две поръчки за почистването на Марица са спрени.  

Коментираме и темата за придобиването на Пешеходния мост от общината. "Пловдивчани развиха непоносимост към визията на Пешеходния мост и използването му не по предназначение. Това създава един незавършен пешеходен път – от пощата през главната, пешеходния мост до улица "Карловска“, който включва в себе си и река. Всички европейски градове са благоустроили пространството около реката, а ние някак си я изключваме и лишаваме пловдивчани от възможността да й се любуват" - каза тя. Според нея пловдивчани трябва да кажат как искат да изглежда моста - без покритие, с кафене, кът за сядане и място за любуване, навес за предпазване от слънце, дъжд и сняг, място за култура. 

Групата на ПП-ДБ ще бъде конструктивна опозиция и в сегашния мандат, съобщи тя. Сред приоритетите е включване в бюджета на Пловдив на средства за довършване на велоалейната мрежа. Отново ще се настоява за преразглеждане на методиката за  служебните абонаменти, защото сега цели улици са заети от служебни автомобили и живущите не могат да паркират. Акценти в работата ще са съдбата на Спортния диспансер и на пловдивския панаир - теми от миналия мандат.

"Категорично продължаваме да отстояваме вярването, че община Пловдив не трябва да се разпорежда и да продава онези малки общински терени, за които в предходния мандат кметът ни казваше: те са толкова малки, че там нищо не може да се прави. Напротив, може да станат мини градски паркове, кът за отдих със зеленина, едно малко оазисче в натоварения градски живот" - акцентира Александрова. 

Групата съветници от ПП-ДБ се състои от 10 човека, които представляват 4 партии. "Четиримата колеги от ПП за пръв се сблъскват с работата на Общинския съвет. С този плюс, че имат зад гърба си партньори, които вече имат опит. В момента работата е точно такава – дърпаме ние напред, защото знаем и същевременно предаваме знанията си, за да може заедно десетимата да сме по-полезни" - обясни партньорските отношения в голямата коалиция юристката. 

В интервюто разискваме дали е плюс или минус фрагментираният общински съвет, комуникацията с новите формации, формирането на мнозинство за приемане на решения. "Ние доказахме в предния местен парламент, че не работим нито за назначаване, нито за позиции, нито за размяна на услуги. Не искаме нищо насреща, когато даваме своята подкрепа, стига да е добро за Пловдив и не очакваме, че трябва да даваме насреща нещо, когато някой подкрепи наше предложение" - заяви Александрова. 

Предизборната програма на кмета Костадин Димитров и на ПП-ДБ имат изключително много пресечни точки. "Ако той си следва програмата, ще можем да работим категорично заедно и той ще получи подкрепа от нас – и за почистването на Марица и облагородяването, и за довършване на велоалейната мрежа, тъй като това е наша тема – чудесно. Също е посочил прекратяване продажбите на общински терени, така че и тук ще получи подкрепа. Няколко пъти имахме възможността да му кажем лично "От нас подкрепа за хубавите неща за Пловдив ще получите“. Там, където греши, ще му посочваме грешката, за да го разубедим и ще посочим и публично тази грешка" - каза съветничката. 

Приветства стремежа на председателя на ОбС Атанас Узунов заседанията да протичат по правилник. Все още тече период на напасване, но не смята, че ще има някакви големи сътресения в самата работа на местния парламент.

Веселина Александрова се радва и казва, че е щастлива, че в новия мандат има повече действащи адвокати. Това се видя при гласуването на решението за предоставяне на Адвокатска колегия - Пловдив на помещение в Дом Левски за безплатна правна помощ на пострадали от домашно насилие. В другите градове и колегии подобни центрове има отдавна и Пловдив най-накрая гласува и тук да функционира такъв. "Гласуването на това предложение започнахме с моя отвод. Дадох си отвод, поради евентуален конфликт на интереси, тъй като съм член на Адвокатска колегия - Пловдив, което последва от множество изказвания с отводи. Наистина ми напълни душата, че има толкова много адвокати" - припомня юристката.