Народният представител от Смолянска област, Михал Камбарев, излезе с обръщение към родопчани, във връзка с изтеклия запис от националния съвет на ПП, който вече няколко дни се интерпретира по всевъзможни начини.  

В обръщението, изпратено от пресофиса на ПП в Смолян, се казва:

"В обръщението, изпратено от Насърчавам всеки от вас да чуе записа. Знам, че никой не разполага с 4 часа, за да изслуша целия, но чуйте поне първия половин час, такъв какъвто е.

В този запис НЯМА да чуете нищо за убийства, ограбване на бизнеси, разпределяне на обществени поръчки, контрабанди по митници, заплахи за нечие семейство, палежи, къщи в чужбина, фалити на банки, купуване на гласове, опраскване, набиване на акъл и друго, политически чадър, офшорни сметки, Мишо Бирата, Ало Ваньо, Осемте Джуджета или каквито и да било схеми.

Ще чуете тежък, естествен, на моменти емоционален разговор, в който се търси изход от трудната ситуация на завладяната държава, която се бори със зъби и нокти да запази контрола над публичните средства и да ни плаши от сутрин до вечер, че пари няма.

Ще чуете не до там дипломатични изказвания на нормални хора, които през последните две години не пестят усилия, работят и по малките часове на деня и пренебрегват собственото си здраве и важни моменти със семейството, за да видят България такава, каквато заслужава да бъде.

Не се оплаквам. Не търся съжаление или съчувствие. Това е осъзнат избор на всеки от нас, в който още от ден едно знаехме с какво се заемаме.

Не сме безгрешни. Но:

•           Ако греховете ни са свързани с желанието да имаме контрол над МВР, за да проведем честни избори (това може да го чуете в записа) - грешни сме;

•           Ако греховете ни са свързани с това, че следваме изискванията на договора за партньорство с НАТО, обмена на класифицирана информация между държавите и доверието между службите за сигурност - грешни сме;

•           Ако греховете ни са свързани с желанието да има взаимен контрол и чрез областно управление или дирекции да търсим отговорност и да спираме меко казано скандални решения на местната власт - грешни сме.

Опциите пред нас бяха три:

1) Да изпратим държавата на нови избори, които ще произведат сходни резултати.

Опция, която запазва доброто ни име и може би носи позитив за нас, но не носи никакъв позитив за държавата и хората.

2) да предложим кабинет на малцинството ПП-ДБ, който ако бъде подкрепен, ни беше казано, че ще бъде саботиран по всевъзможни начини. Като предишния път.

Отново щяхме да запазим доброто си име, но едва ли щяха да минат важни законодателни промени имайки 64 гласа и всички партии срещу нас.

3) Да приемем Мария Габриел на ротационен принцип.

Единственият вариант, в който има шанс да се случи нещо добро за държавата и такъв, който ще нанесе огромна щета върху доброто име на ПП-ДБ.

Дал съм клетва, в която се казва “Във всичките си действия ще се ръководя от интересите на народа."

Народът ни в момента преминава през трудни времена. Има проблеми, които чакат да бъдат решени. Има бюджет, който трябва да бъде приет. Има социални плащания, които трябва да се гласуват, регулатори, които трябва да бъдат сменени, за да започнат да упражняват контрол над възможни спекули с цените, и мерки, които да насърчат родното производство, за да нормализираме цените.

Вярвам, че носенето на отговорност и действия, които са в интерес на народа, не трябва да бъдат компрометирани заради лични или партийни интереси.

Аз бях от хората, които гласуваха "ЗА“ на националния ни съвет с ясното разбиране, че ще нанесем голяма щета върху партията, избирайки единствената опция, която има някакъв шанс да направи нещо добро за хората.

Ако това е цената, за да започнем работа по:

•           овладяване на цените;

•           актуализация на плащанията час по-скоро;

•           взаимен контрол и структурни промени на позиции, заемани от удобни, но некомпетентни и/или зависими хора;

•           реални проверки на местната власт за абсурдни решения и схеми, които са ежедневие в Смолянска област и България;

То оставям на вас да прецените дали решението беше добро и дали трябваше да жертваме доброто име на партията, за да създадем условия за започване на работа, водени от проблемите, които сте ни изпратили да решим“, пише още в обръщението на народния представител Михал Камбарев до родопчани.