Днешната ни акция е предупреждение към националите предатели и няма да им простим. Това каза пред журналисти почетният председател на ВМРО Красимир Каракачанов, предаде репортер на "Фокус“. Каракачанов присъства на организирания край местността Сенокос протест, чиито надслов е "Нищо не е забравено! Нищо не е простено“. Протестът е в навечерието на годишнината от отмененото вето за стартиране на преговорите на Република Северна Македония за членство в ЕС.

"За тази една година бяхме свидетели на палежи на български клубове, на стрелба с пистолет по български клубове, на пребити българи, на закон с обратна сила, приет от Скопския парламент с който бяха забранени българските сдружения и една агресивна антибългарска кампания“, каза Каракачанов.

По думите му този протест не случайно се прави на това място, защото местността Сенокос са тръгвали четите на ВМРО към Македония, към тогавашната турска граница, която сега е граница между България и Северна Македония.

"Крайно време е да се събудим и да започнем отново да действаме като българи, а не като уплашени политици, както действа сега управляващата коалиция. Забравят се всички онези въпроси, които касаят външната политика на България и националните въпроси. В Македония се случва открита провокация спрямо България, а причината за това е фактът, че българските политици са приели под външен натиск планът "Макрон“, допълни почетният председател на организацията.

По думите му нито конституцията на Северна Македония е променена, нито се има намерение тя да се промени, нито да се съобразяват те с подписаните с България договори. В същото време натискът върху България продължава.

"От тук са тръгвали онези мъже, онези българи – за да се бият за свободата на Македония, ние започваме от тук. Тези хора няма да ги оставим. Нашите искания са планът "Макрон“ да бъде отречен от парламента. България да наложи твърдо и ясно вето на база на подписания договор от 2017 година.  Днешната ни акция е предупреждение към националите предатели и няма да им простим. Това е първият ход, който ще предприемем. Чухме от записите им, че се управляват от посолството. Българският народ избира министрите и депутатите си, за да управляват според техните интереси. Слугинажът трябва да приключи“, каза още Каракачанов.

Венцеслав ИЛЧЕВ