Ако не се спазва приетата преговорна рамка за РСМ, то не могат да започнат и същинските преговори за присъединяването й към ЕС. Това каза в обзорното предаване "Това е България“ на Радио "Фокус“ евродепутатът от ГЕРБ-ЕНП Андрей ковачев. "Всичко зависи от тях. Надпреварата между управляващите и опозиция в РСМ да привличат повече гласоподаватели с омраза към българите и всичко свързано с България, се подема и от управляващите. Приемането на поправките в двата закона е изключително тъжен акт на недобросъседство.  Европейската интеграция е двупосочна улица – ако тази държава не желае да преодолее комунистическото си наследство и иска тази идеология да бъде част от ЕС, то това няма как да стане. Все още се надявам, че ще има сили и смелост в част от елита на тази държава, да се противопостави на инерцията и на истерията от миналото, която представят българите като нацисти, като фашисти, окупатори, асимилатори“.

Инициативата, която в сегашното Народно събрание е подета от моите колеги за промяна в Закона за промени в българското гражданство и публикуване указите на вицепрезидента да могат да бъдат видени от всички, да има публичен регистър за всички лица, които са получили българско гражданство по произход, е много важна стъпка по посока на дестигматизация и подобряване на ситуацията на нашите сънародници в РСМ, заяви Ковачев. "Надявам се да няма българска партия, която да не подкрепи тази промяна на моите колеги от ГЕРБ за създаване на церемония по връчване на българското гражданство пред знамето и герба на България“.

РСМ е приела преговорната рамка, в която е записано, че за да започнат преговори, трябва да има промяна в Конституцията и българите да станат държавотворен народ и докато това не се случи, просто няма да започнат преговори, отново повтори Ковачев. "Това е условие, което РСМ е приела и е странно отношението на ДПМН, че не желае да започнат преговори за членство в ЕС, защото казвайки това, а то зависи от него, от неговата партия“.

Много е важно младите хора да не се мразят, ако в училище получиш такава закалка, че твоят съсед се опитва да те окупира, да те асимилира, това е много тежък проблем, който трябва да бъде преодолян, допълни Ковачев.

Аз смятам за много важен Законопроекта за промяна на Закона за българското гражданство, те са дошли доброволно, доказали са своя български произход и са декларирали, че се чувстват етнически българи, обясни Ковачев. "Много е тъжно, когато ни се обяснява, че те са направили това, защото искат да отидат в Германия да работят и защото един вид са мошеници. Това е обида за тези над 120-130 хиляди души – да им кажеш такива грозни неща. Тази злоупотреба с българското гражданство, тази стигматизация трябва да отпадне веднъж завинаги с един нормативен акт. Няма проблем, двойното гражданство също е възможно. Не би трябвало да бъде повод за омраза нормалната процедура, че някой иска да получи гражданството на етническата принадлежност на своите предци“.

Цона СЪБЧЕВА