Не е прецедент някой в Македония да се опитва да забранява български организации. Това каза Петър Колев - председател на партия "Граждански политически съюз“  в обзорното предаване "Това е България“ на Радио "Фокус“.

"Това се е случвало през годините много пъти. Сигурно си спомняте забраната за организацията "Радко“, което мина през Европейския съд и Македония беше принудена да я регистрира. Посланието е много ясно, че македонската държава няма намерение да допусне съществуването на легални български организации в Македония“, допълни Колев.

"Искам да споделя, че има нещо, което е изключително важно и това е, че македонските българи вече сме твърдо решени да не се срамуваме от историята ни, от миналото си и нямаме намерение да се отказваме от това наше минало и от нашето културно наследство, категоричен е Колев. "Ние повече от 100 години водим тази битка за абсолютно нормални, човешки и абсолютно разбираеми за целия нормален свят неща“.

Днес беше започнат процес от Конституционния съд в Македония срещу тези сдружения, за които говорим, заяви Колев. "Целта на Конституционния съд е ясна – тези организации да бъдат забранени. Не става въпрос да бъдат преименувани. Всичко това се случва с ясната цел тези организации да бъдат забранени. И когато имаме всички тези факти, няма как да не си направим извода, че РСМ на този етап няма никакво намерение да се реформира, да се европеизира. Ние искаме да видим тази държава като модерна европейска членка на ЕС. Няма друга такава държава в ЕС и НАТО , която да забранява неправителствени организации със закон с обратна сила. Това се случва само в Македония и в Руската федерация“.

Тази мимикрия или тези фалшиви приказки, че Македония иска да стане част от ЕС, с тези действия истината лъсва – Македония не иска да стане част от ЕС, категоричен е Колев. "С тези действия отрича или не иска да спазва предложението на ЕС или така известното "френско предложение“, където един от основните стълбове беше правата на човека, а правото на сдружаване на гражданите е едно от основните права на човека. Според мен политическият елит на Скопие търси вариант как сам да се спре по пътя за ЕС, друго логично обяснение не мога да намеря. Може би господарите от Белград и Москва не са  разрешили Македония да стане нормална европейска държава.“

Дошло е времето за челен удар между българщината и македонизма и нямаме друга алтернатива освен да вървим по този път, категоричен е Колев. "Вече ни е писнало да идват децата ни разплакани вкъщи след училище, където ги наричат фашисти и какво ли още не. Нашите деца са подложени на натиск в училище, затова че са българи. Това нямаме абсолютно никакво намерение повече да го търпим. Явно нещата отиват към радикализация. Трябва да бъде ясно на всеки, че един човек, една общност, която ще бъде сложена до стената – тя няма да има много алтернативи. Бяхме унижавани, целени с яйца, замеряни с бутилки, бяха унижавани децата ни, бяха уволнявани родителите ни. Нашето търпение върви към края. И се надявам, че тези които имат възможност да повлияят на тези процеси, ще чуят този искрен разговор. Писнало ни е търпим такова нечовешко отношение към нас“.

Ние предлагаме диалог, ние търсим диалог с македонските институции, за да намерим решение, в заключение каза Колев. "За съжаление на този етап всички са глухи. Затова най-вероятно ще се наложи да водим съдебни процеси в Македония и ако това не се увенчае с успех не ни остава нищо друго освен да се обърнем към Европейския съд по правата на човека“.

Цоня СЪБЧЕВА