Конституционният съд на Република Северна Македония образува дело за българските клубове "Иван Михайлов" в Битоля и "Цар Борис Трети" в Охрид, съобщава македонското издание "Вечер". 

Делото е по сигнал на крайнолявата, проруска и радикална партия "Левица" с председател Димитър Апасиев - един от организаторите на протестите срещу България през лятото. Съдът трябва да реши дали правилникът и програмата на клубовете са противоконституционни.

Партия "Левица" твърди, че противоречат на основния закон, защото са насочени към разпространяване на национална или верска омраза. В сигнала на "Левица" се посочва, че дейността на клуба е насочена към подриване на конституционния порядък на страната и разпространение на национална омраза и нетърпимост.

Ще бъде разгледан идентичен сигнал и за клуба "Цар Борис Трети", като вносител на сигнала е адвокат Тони Менкиновски. Според сигнала, дейността на клуба е насочена срещу конституционния ред, свободното изразяване на националната принадлежност на македонския народ, отричане на неговата самобитност и разпалване на национална омраза.

Превод и редакция: Рени ТОМОВИЧ