Всеки от нас може да бъде будител на българската култура. Това каза Виктор Стоянов, председател на фондация "Македония“ в предаването "Това е България“ на Радио "Фокус“.

Скопие е решило да удари най-активните, най-големите български сдружения, които имат дейност за създаване на мостове между македонци и българи, заяви Стоянов.  "Не е проблемът името на сдружение "Цар Фердинанд“, тъй като вашите слушатели ще разберат и ще видят в едно бъдещо време, че сдружения  с други имена като Гоце Делчев, като цар Самуил, ще бъдат по един или друг административен път спирани, забранявани. Оправдание могат да намерят от Скопие, за да правят това, но крайната им цел ще е да рушат сдруженията, които имат дейност и изграждат мостове между македонци и българи. Това е голямата цел на Скопие. Оправданието за забрана на сдружението Цар Фердинанд, е че той е царувал по време на войни, в които са умирали македонци. Аз мисля, че няма нужда от коментар това.

Евроинтеграцията на РСМ е на такъв етап, че ЕК провежда една предварителна процедура за мониторинг на законодателството им, обясни Стоянов.  "Това е само мониторинг, оценка. След като тя излезе, българските граждани ще могат да видят колко много законодателството в РСМ във всички посоки не съвпада с европейското демократично законодателство. И тогава вече ЕК ще излезе със солидни и в цвят червено предписания за реформи в държавата. Законът, който те променят е с ретроградно действие – никъде в цивилизования свят по отношение на административни въпроси, законодателството, което се изменя, няма ретроградно действие. Това включва и Законът за сдруженията и фондациите.“

Това, което България може да направи на този етап, е политическа реакция, обясни Стоянов по повод забраната на регистрацията на сдружение "цар Фердинанд“. "Северна Македония сама решава дали ще бъде член на ЕС или не“.

Има българи от РСМ, които проведоха срещи с наследника на Гоце Делчев и доколкото знам той предостави писмено разрешение да се ползва името на неговия родственик за сдружаване на българите и на македонците, заяви Стоянов. "Не съм сигурен къде ще развие дейност, но предстои скоро да се влезе в процедура по регистрация на сдружението“.

Използването на името на Никола Вапцаров е поредната провокация на опозицията в Република Северна Македония, смята Стоянов.  "На откриването присъстваха и двама служители на посолството на РСМ в София, а това е нарушение на договора от 2017 г. между България и РСМ. Северна Македония се насочва към ново вето, но да видим докъде те са готови да стигнат с ръчната спирачка, която дърпат на своята евроинтеграция“.

Има организирано движение срещу българите и тяхната култура и самосъзнание, категоричен е Стоянов. "Аз се притеснявам Скопие да не реши да действа по твърдия начин, защото знае, че няма какво да последва, освен спирането на евроинтеграцията, но това тях очевидно не ги притеснява, защото те получават средства по европейските фондове. Аз допускам, че Северна Македония желае да остане вечния кандидат.“

Ева БРАНИМИРОВА