Промените в Закона за сдруженията и фондациите, предложени от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ и гласувани единодушно от управляващото мнозинство, могат да бъдат обявени за противоконституционни. Това е така, тъй като промените в закона предвиждат, че всички сдружения са длъжни в тримесечен срок от влизането в сила на закона да хармонизират наименованието си съгласно разпоредбите на закона, пише македонското издание МКД.

Македонската конституция е решаваща и забранява законите да имат обратна сила, освен в изключителни случаи.

"Законите и другите разпоредби не могат да имат обратно действие, освен по изключение, в случаите, когато това е по-благоприятно за гражданите“, пише в македонската конституция.

Това означава, че няма да се налага смяна на имената на сдруженията "Ванчо Михайлов" и "Цар Борис Трети".

Министърът на правосъдието Никола Тупанчески каза, че в неофициален разговор с министъра на външните работи Буяр Османи и двамата са изразили съмнения относно обратното действие на част от закона. Въпреки че Тупанчески имаше възможност да се намеси с поправки и преди приемането на законовите поправки, той не го направи. В измененията, с които MKD.MK се запозна, министърът не изрази съмнение за обратна сила и не внесе изменение на оспорваното правило, че в тримесечен срок сдруженията са длъжни да променят наименованието си, ако не е в съответствие със закона.

Вчера Османи призна, че е споменал Венецианската комисия само в частта за прилагането на закона със задна дата, а не относно разпоредбите за нови клубове, които могат да бъдат открити с проблемни имена.

Преди това вносителят на промените в Закона за сдруженията и фондациите, депутатът Рашела Мизрахи, заяви в интервю за MKD.MK, че въпреки че правителството е дало съгласието си за промените, тя все още не иска да спре откриването на български клубове  "Ванчо Михайлов" и "Цар Борис Трети". По повод внесените от правосъдния министър поправки тя каза, че с тях правителството иска да избегне отговорност.

"Министерството на правосъдието иска да избегне отговорността, т.е. да не спира откриването на такива клубове. И не само Министерството на правосъдието, но и всички възможни държавни агенции да бъдат освободени от отговорност. От това, което прегледах, мога само да кажа, че доколкото няма задни намерения, тогава това е далеч от здравия разум.  Освен сериозните ми съмнения относно разумните намерения на правителството и мнозинството, е и изявлението на министъра на правосъдието Никола Тупанчески от 20 октомври, с което декларативното "да“, за което говорих по-рано, вече става "може би". Дали това "може би" може би е резултатът от подписаното от правителството Споразумение за добросъседство, както и рамката, която президентът на държавата Стево Пендаровски лично "коригира", с което може би правителството, водено от СДСМ и ДУИ, е поставено във ситуация да насърчава фашизма“, допълни Мизрахи.

Преди три дни Конституционният съд заведе дела за българските сдружения "Иван Михайлов" и "Борис Трети", в които се оспорват уставите и програмите на сдруженията. Инициатор на инициативата за сдружение "Ванчо Михайлов" е политическа партия "Левица". Вносител на инициативата за "Цар Борис Трети" е адвокат Тони Менкиновски.

И в двете инициативи се посочва, че уставите и програмите на сдруженията са противоконституционни и са насочени към разпалване на национална или религиозна омраза, или нетолерантност.

От Министерството на правосъдието съобщиха за MKD.MK, че законът все още не е влязъл в сила, въпреки че са изминали десет дни от приемането му.