ВМРО провежда протестна акция под надслов "Нищо не е забравено! Нищо не е простено". Пътят за ГКПП "Гюешево" е блокиран от хора и автомобили. Блокадата е край село Жиленци, предава репортер на "Фокус".

Протестът е точно една година след вдигане на ветото за започване на преговори на Република Северна Македония за приемането й в ЕС.

Протестиращи са блокирали изцяло пътя като не се допуска преминаването на превозни средства. Колоната от леки и тежкотоварни автомобили и в двете посоки става все по-голяма.

Комисар Васил Паргов от ОДМВР-Кюстендил е разпоредил движението да бъде освободено в рамките на пет минути. Почетният председател на ВМРО Красимир Каракачанов е отговорил, че това ще се случи "когато му дойде времето".

От ВМРО припомнят, че "на 24 юни 2022 г. 47-ото НС на Р България извърши едно от най-големите национални предателства в най-новата история на страната ни, а именно – отмени ветото за стартиране на преговорите на РС Македония за членство в ЕС. През 2020 г. 44-ият парламент наложи тази възбрана, докато от Скопие не изчистят проблемите с правата на македонските българи, прекратят злоупотребата с историческата истина и политиците от другата страна на границата не спрат да насаждат омраза и да манипулират обществото, създавайки непримирими врагове от един братски народ, изкуствено разделен с граница от коминтерновския сърбо-комунистически режим".

Венцеслав ИЛЧЕВ