Стартът на довършването на последните 150 метра от "Брезовско шосе" се отлага за след края на учебната година, научи Plovdiv24.bg.

Участъкът включва терена на археологическия обект Плоска селищна могила Яса тепе 1. Работата там е спряна с акт 10 и според първоначалните планове трябваше  да бъде продължена през април, след като археолозите получат открит лист да подновят проучванията си. Община Пловдив трябва да сключи анекс с фирмата изпълнител и чак след това археолозите да влязат в обекта.

"Изчакваме да минат абитуриентските балове и към 15 юни ще го затворим пак" - каза за медията ни заместник-кметът по строителство инж. Тошо Пашов.

Ремонтът по "Брезовско шосе" е част от големия проект за Водния цикъл на Пловдив, който е на обща стойност около 150 милиона лева. На "Брезовско" се полагат огромни тръби за Северния обходен колектор, подменя се водопроводът и цялата подземна инфраструктура. Ако по линеен график една тръба се слага за един ден, тук става за 20-тина дни, тъй като първо се разкопава, после археолозите правят проучванията си и чак след това идват строителите. 

В комплект с "Брезовско шосе" върви и реконструкцията на бул. "Дунав". Северното платно там отдавна е напълно готово с всички подземни комуникации. Остава само преасфалтирането на южното платно в участъка между улица "Победа" и булевард "Васил Априлов". Това, според изчисленията на зам.-кмета Пашов, може да се случи за 20-тина дни, тъй като в отсечката няма подземна инфраструктура. 

Ремонтът на "Дунав" - "Брезовско шосе" се осъществява с пари от съфинансирането, осигурено от община Пловдив. Работата трябва да приключи най-късно до Коледа, като в този срок е предвидено и време за отстраняване на евентуални забележки по изпълнението.