"Брезовско шосе" ще бъде пуснато за движение преди коледните празници. Пътят ще се засипе и автомобилите ще могат да минават по улицата. Проходимостта ще остане до следващата пролет, когато археолозите ще продължат работа на селищната могила Яса тепе 1, предава Plovdiv24.bg.

"Спираме работа за зимния сезон, защото не можем да работим. Друг път приключваме през януари, но беше сухо, а сега много рано паднаха дъждове и сняг. Ще продължим догодина, когато времето позволява" - каза Десислава Давидова, ръководител на археологическите проучвания. 

Археологията няма да се засипва, а само участъците, които са довършени. За проучване остават 105 метра, от които 50 метра са много трудни. Там културният пласт достига до 5,5 метра. Самият изкоп е с размери пет на четири и половина метра. 

На обекта работят два екипа, но вторият се е включил много късно - чак през октомври. Плановете са напролет, още при продължаване на проучванията, на терена да бъдат едновременно и двата екипа, за да може да се работи по-бързо. Давидова предполага, че археологическото проучване ще продължи около 5-6 месеца. Това означава, че ако се подновят дейностите пред април, приключването се очертава да е към октомври догодина.