Историческата сграда на старата фондова борса в центъра на Копенхаген беше обхваната от пожар. Сградата от 17 век Børsen е една от най-старите сгради в града и минувачите се вцепениха, когато емблематичната й драконова кула се сгромоляса на улицата. Министърът на културата Якоб Енгел-Шмит заяви, че 400 години датско културно наследство са избухнали в пламъци, пише ВВС.

Хората се втурнаха да спасяват исторически картини и минаха часове, преди пожарът да бъде овладян.

Сградата, датираща от 1625 г., се намира на един хвърлей разстояние от датския парламент - Фолкетинг, който се помещава в стария кралски дворец на замъка Кристиансборг. Датските медии съобщиха, че близкият площад е бил евакуиран, а главният вход на Кристиансборг е бил затворен заради дима.

Старата фондова борса е в процес на ремонт и е била обвита със скеле и защитно найлоново покритие.

В момента там се помещава Датската търговска камара, която описа сцените във вторник сутринта като ужасна гледка. Нейният директор Брайън Микелсен заяви, че половината от старата борса е изгоряла, но обеща, че тя ще бъде възстановена "независимо от всичко".

Местният занаятчия Хенрик Граге заяви пред датската телевизия, че това е трагичен ден. "Това е нашата Нотр Дам", посочи той и сравни случилото се с пожара, който почти точно преди пет години обхвана покрива и кулата на катедралата в центъра на Париж.

Пожарът в Париж избухва под стрехите на "Нотр Дам" на 15 април 2019 г., когато тя също е обвита със скеле като част от мащабни ремонтни дейности. Разследващите отдават вината или на късо съединение в електрическата инсталация, или на угарка от цигара на работник, която не е била загасена правилно.

Причината за пожара в Копенхаген също засега е неизвестна, но службите за спешна помощ твърдят, че скелето е затруднило работата им. Служителите твърдят, че пожарът е бил най-силен около кулата.

Началникът на пожарната Якоб Ведстед Андерсен заяви, че пожарникарите са били изправени пред почти невъзможна задача да достигнат до зоната под стария меден покрив. Едва във вторник следобед той заяви, че пожарът е овладян, въпреки че голяма част от сградата е изгоряла.

"Мебели, подови прегради и всичко, което може да изгори, е засегнато от пожара", споделя той.

"Нямам думи - това е трагедия без аналог", заяви един от зрителите пред датските медии.