Президентът на Украйна Володимир Зеленски се обърна към западните съюзници с молба да доставят на страната нови системи за противовъздушна отбрана. Като пример за действията на западните държави той посочи неотдавнашната иранска атака срещу Израел, по време на която бяха свалени ракети и дронове както от силите на самия Израел, така и от неговите съюзници - САЩ и Великобритания.

"Решителните действия на съюзниците предотвратиха успеха на терора и загубата на инфраструктура и принудиха агресора да се охлади. Същото е възможно при защитата на Украйна от тероризма, която, подобно на Израел, не е член на НАТО. И за това не е необходимо задействане на член 5, достатъчно е само политическа воля“, написа Зеленски в своя канал в Telegram.

Украинският лидер добави, че Киев е благодарен на съюзниците за предоставените от тях системи за противовъздушна отбрана, но интензивността на руските удари изисква повече.

Британският външен министър Дейвид Камерън на свой ред заяви, че Лондон няма да окаже на Киев същата подкрепа, каквато оказа на Йерусалим. Според министъра, ако британските ВВС започнат да свалят дронове и ракети над Украйна, това ще доведе до пряк сблъсък с Русия и ескалация на конфликта.

На неформална среща на ръководителите на Министерството на енергетиката на страните от ЕС министърът на енергетиката на Украйна Херман Галущенко предложи на колегите си да използват европейска противовъздушна отбрана за защита на газовите хранилища в Украйна. По думите му тази инициатива е приета положително.

В нощта на 14 април Иран изстреля над 300 дрона, крилати и балистични ракети към Израел. Повече от 99% от иранските военни цели не успяха да достигнат целта си и бяха прехванати.