Елитният украински полк "Азов“, който ръководеше отбраната на Мариупол срещу руските сили, е изключен от последния пакет военна помощ на САЩ поради обвинения за връзки с неонацизма, съобщава британският вестник The ​​Times. От редакцията допълват, че бойците от частта, която сега се бие на фронтовата линия в Серебрянската гора край Лиман, нямат право да тренират със силите на НАТО в Европа.

"За разлика от редовните украински войски, бойците на "Азов“ ще бъдат лишени от доставки от новата партида американски оръжия, включително артилерийски снаряди, бронирани превозни средства и комуникационно оборудване... На "Азов“ е забранено да получава американски оръжия от 2017 година поради обвинения в неонацистки действия“, пише изданието.

Освен това офицерите от бригадата са "огорчени“, че забраната на САЩ е попречила на една от най-опитните украински части да тренира със силите на НАТО в Европа.

"Не се притесняваме от липсата на американски пари или финансиране – много повече се тревожим от факта, че няма да ни бъде позволено да тренираме с части на НАТО извън Украйна“, казва Иля Самойленко, офицер от щаба на полка.

"Ние сме едно от малкото подразделения в Украйна, чиито войници, подофицери и офицери отговарят на стандартите на НАТО. В резултат на забраната обаче изпитваме недостиг на американско оръжие и сме възпрепятствани да участваме в учения или програми за обучение с армиите на САЩ или НАТО в Европа“, добави той.

В същото време от "Азов“ отхвърлят обвиненията в неонацизъм, като посочват, че доброволческата бригада вече включва бойци от различни етнически и религиозни групи, включително еврей.

"Тук има хора както от дясната, така и от лявата страна на политическия спектър, точно както в американската армия. Нито расата, нито религията, нито политическата идеология имат голямо значение за нашите войници, които се бият в тази война“, уверява един от членовете на батальона.