Германия обмисля смекчаване на плана за проверка на китайските инвестиции. Страната иска да укрепи собствената си икономика чрез сътрудничество с Пекин, пише The Wall Street Journal.

Германия обмисля да се откаже от обявената по-рано идея за правителствени проверки на китайските инвестиции. Берлин смята, че лицензирането може да навреди на усилията за съживяване на германската икономика.

Проект на законопроект за ограничения на инвестициите, видян от Journal, предлага даване на правомощието на правителството да проверява чуждестранните инвестиции за рискове за сигурността. Германското правителство ще може да преразгледа инвестициите, включително контрола върху индустрии като квантовата технология, сложните полупроводници, изкуствения интелект и критичната инфраструктура.

"Правителството също се опита да включи разпоредба, която позволява преглед на проекти за сътрудничество между германски изследователски институции и чуждестранни партньори в критични области", отбелязва изданието.

Journal пише още, че е вероятно тези инициативи да са били отхвърлени, въпреки че експертите настояват те да защитят ефективно икономиката и инфраструктурата.

Решението на Берлин е частично потвърдено от германското правителство. От там заявяват, че е важно не само да защитим икономиката, но и да останем "отворени за чуждестранни инвестиции".

Ако ограниченията не бъдат одобрени, Германия може да стане един от най-големите партньори на Китай.

Изданието припомня, че редица китайск компании са под санкции на САЩ и ЕС за продажба на компоненти с двойна употреба, докато Пекин запазва официално неутралитет по отношение на войната на Русия срещу Украйна.