"Русия се стреми да създаде буферна зона в района на Харков, за да предотврати атаки на Въоръжените сили на Украйна на територията на страната", смята експертът по Източна Европа, професор в университета в Инсбрук Герхард Мангот. той коментира руската офанзива пред Welt.

"Сега говорим за създаване на буферна зона. Това е, което Путин иска през март. Това наистина е целта на руската офанзива", е заявил той.

Високопоставен украински военен представител също заяви, че целта на руската армия е да създаде "буферна зона" в Харковска и Сумска област, за да попречи на украинските военни да продължат да атакуват Белгородската област от руска страна, припомня германската медия.

Руският президент Владимир Путин вече говори за подобни планове през март. През последните месеци руският регион е често атакуван от украинската армия. Освен това през март тази година и през август 2023 г. проукраински руски милиции напреднаха на руска територия. Русия се опитва да завладее пограничния район на Харков от началото на инвазията си през 2022 г., но до голяма степен беше принудена да се изтегли оттам през есента на 2022 г.

Въпреки това, както навсякъде на фронта, в момента инициативата в този регион принадлежи на руските въоръжени сили след провала на украинската контраофанзива през лятото на 2023 г.

САЩ се съмняваха, че Москва ще постигне някакъв значителен напредък в последната офанзива. "Не очакваме някакъв голям пробив", заяви говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби. Русия успя да извърши съответната подготовка за настъплението по време на продължилата месеци наред безизходица в Конгреса на САЩ по отношение на новата военна помощ.