Украйна ще получи необходимото оръжие от Съединените американски щати и ще може не само да задържи територия, но и да окаже бъдещ натиск върху руснаците. Това заяви сенаторът републиканец Линдзи Греъм на брифинг в Киев, предава РБК-Украйна.

"Това се надявам да се случи през 2024 г. Америка ще изпрати крайно необходимите оръжия на Украйна и в бъдеще вие ​​ще започнете не само да удържате територия, но ще окажете  натиск върху руснаците през 2024 г., че ще получите ATACMS и ще се свалите мостът, който свързва Крим с Русия. Искам 2024 г. да бъде година на качествено предимство за украинската армия", заяви Греъм.

Сенаторът също така обеща, че Украйна ще получи повече снаряди от 155 калибър преди края на тази година и изрази надежда, че самолетите F-16 ще бъдат включени във войната тази година.

Освен това Греъм отбеляза важността на приемането на законопроекта за мобилизация.

"Трябва да привлечем нови хора. Така че се надявам, че скоро ще има движение по законопроекта за мобилизацията, така че през есента да имате повече войски, които да хвърлите в битка“, заяви сенаторът.

Припомняме, че днес, 18 март, стана известно, че сенаторът републиканец на Съединени американски щати (САЩ) от Южна Каролина Линдзи Греъм пристигна на посещение в Киев.

Греъм е известен с активната си подкрепа за Украйна, многократно се е отличавал с призива си да се признае Русия за спонсор на тероризма или с предложението си към руските военни да ликвидират президента Владимир Путин.

Междувременно от няколко месеца Конгресът на САЩ не може да одобри ново финансиране за помощ на Украйна за продължаване на доставките на оръжия и др. Тази ситуация произтича от разногласия между републиканци и демократи относно граничната сигурност, финансирането за което беше включено в пакета с помощта на Украйна, Израел и Тайван.

На 13 февруари Сенатът одобри този документ. Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън обаче отказва да подложи законопроекта на гласуване. За да влезе в сила, документът трябва да бъде одобрен от Камарата на представителите и подписан от президента.