Само след няколко седмици украинските военни ще получат от САЩ 31 бойни танка M1 Abrams. Председателят на Обединения комитет на началниците на САЩ генерал Марк Мили обяви в петък, че американската армия ще изпрати всички обещани M1 Abrams на украинските сили през следващите няколко месеца, пише американското издание 19FortyFive.

Преди това Пентагонът посочваше, че танковете ще са готови след няколко месеца.

Освен това САЩ изпращат танкове M1 Abrams в Германия, където украинските екипажи, избрани да управляват оръжейната система, ще преминат интензивно обучение, за да бъдат подготвени да управляват танка в битка.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин III и генерал Мили са във военновъздушната база Рамщайн в Германия за конференция на Контактната група за украинската отбрана.

"Ние ... ускорихме доставката на нашите M1 Abrams, за да предоставим на Украйна повече бронирани машини през следващите месеци“, заяви държавният секретар Остин на пресконференция.

Целта на Пентагона е да гарантира, че украинските войски, избрани да управляват M1 Abrams, са готови до момента, в който ремонтираните танкове пристигнат в Украйна. Обновените машини ще бъдат обозначени като M1A1 SA.

"Всичко това е огромен напредък и аз съм уверен, че това оборудване и обучението, което върви с него, ще позволят на украинските сили да продължат да бъдат успешни на бойното поле“, добави Остин.

В речта си пред пресата генерал Мили подчерта, че танковете M1 Abrams със сигурност ще помогнат на украинските сили, но за да реализират максималния си потенциал, те трябва да се използват в комбинация с други оръжейни системи.

"Трябва да се уверите, че танковете се използват заедно с артилерията и всичко това е синхронизирано с пехотата“, посочи генерал Мили. "Наистина смятам, че танкът M1, когато бъде доставен и достигне своята бойна способност, ще бъде много ефективен на бойното поле“.

Украйна се нуждае от оръжие, за да спечели решителна победа над Русия. Комбинацията от бронирани машини, пехота, артилерия и авиация, заедно с други видове оръжия, е насочена към максимизиране на ефективността на всеки отделен вид войски.

Още през януари президентът на САЩ Джо Байдън обяви решение да изпрати 31 бойни танка M1 Abrams в Украйна. Неговото съобщение разруши табу, което попречи на Украйна да получи голям брой модерни основни бойни танкове от Запада по-рано.

Обединеното кралство беше единствената страна, която се ангажира да изпрати на Украйна малък брой основни танкове Challenger 2. Междувременно Германия обмисляше да изпрати танкове Leopard 2 и да позволи на трети страни да прехвърлят своите танкове (тъй като страната на произход Германия трябваше да даде зелена светлина за всеки трансфер на бойни технологии в Украйна). Решението на Байдън накара германския канцлер Олаф Шолц да последва примера му.

Към днешна дата Западът е доставил или се е ангажирал да достави на Украйна повече от 230 основни танка.