Част от западните партньори на Украйна вече са й прехвърлили оръжия без ограничения за използването им по цели на територията на Руската федерация. Това подчерта министърът на външните работи на Латвия Байба Браже в интервю за изданието "Европейска правда“.

По думите й съюзниците на Киев прехвърлят оръжия в Украйна с уговорката те да не се използват за нападения на руска територия. Но според Браже ​​този подход може да се промени, дори нещо повече – тя изрази увереност, че вече се променя.

На въпрос на журналист дали има държави, които позволяват на Украйна да нанася удари на руска територия, тя отговори одобрително.

"Има страни, които вече са предоставили на Украйна оръжия, без такива ограничения“, увери ръководителят на латвийското външно министерство.

В същото време тя подчерта, че това не е информация, която трябва да се оповестява публично.

"Разбира се, не всичко се обявява публично и засега е по-добре да не го казваме на глас. В крайна сметка има избор: дали да се говори за нещо силно или просто да се направи това, което трябва да се направи“, обобщи първият дипломат на Рига.