Безпрецедентното усилие на ЕС да накаже доходоносния газов сектор на Русия вече се сблъсква с познат враг на санкциите - Унгария, пише европейската редакция на Politico.

Според няколко души в залата страната е изразила значителни резерви по отношение на новото предложение по време на първоначалните разговори между посланиците миналата седмица - отказвайки да се противопостави категорично на мярката, но давайки ясно да се разбере нейната предпазливост. Най-високопоставеният пратеник на Унгария е заявил, че страната му ще блокира всякакви санкции, които повишават енергийните разходи в Европа.

"Ще анализираме пакета, но не подкрепяме нищо, което може да има отрицателно въздействие върху пазара на газ в ЕС", е заявил унгарският служител по време на среща на дипломати, според двама дипломати, запознати с дискусиите.

Санкциите ще забранят на страните от ЕС да реекспортират руски втечнен природен газ (LNG), което може да лиши Москва от значителни печалби. Те обаче няма да спрат покупките на руски газ от ЕС и няма да засегнат пряко бизнес интересите на Унгария. Въпреки това Унгария е силно зависима от руския износ и отдавна се противопоставя на по-нататъшни енергийни санкции срещу Москва, които изискват единодушна подкрепа от всички 27 държави от ЕС.

Според присъстващите няколко други държави, включително Франция, Германия, Италия и Испания, също са поискали повече техническа информация за мерките по време на първоначалните разговори. Унгария обаче е била най-нерешителна.

"Когато става въпрос за енергия, те са притеснени", е заявил пред Politico един от дипломатите на ЕС, на когото, както и на останалите, е била предоставена анонимност, за да обсъжда деликатните разговори при закрити врата. "Те се опасяват, че това ще дестабилизира пазарите, дори и косвено".

Европейската комисия, изпълнителният орган на ЕС, предложи санкциите за втечнен природен газ миналата седмица, отбелязвайки първия си опит да насочи санкции към доходоносния газов сектор на Москва.

Натискът е значителна промяна в стратегията на ЕС, идваща в момент, когато се натрупват доказателства, че усилията му да намали приходите на Кремъл от изкопаеми горива - използвани за финансиране на войната му в Украйна - не дават резултат.

Досега Брюксел се въздържаше от санкциониране на свръхохладения газ, тъй като цените му са високи, а някои страни се нуждаят от него за електроенергия. Франция, Испания и Белгия са най-големите центрове за внос на руски втечнен природен газ, голяма част от който след това се реекспортира за страни като Германия и Италия.