Европейската комисия разкритикува решението на организаторите на "Евровизия" да забранят на публиката да развява знамето на ЕС на големия финал в събота (11 май) в Швеция. EBU посочи "засиленото геополитическо напрежение" за тази забрана и позволи само знамената на участващите страни и това на ЛГБТ+ общността да бъдат показвани по време на шоуто, пише The Guardian.

Европейският съюз за радио и телевизия (EBU), който организира годишния музикален конкурс на "Евровизия", се аргументира за решението за забрана, като се позова на повишеното геополитическо напрежение, но посочи, че е готов да вземе благоприятно решение през следващата година. Изображения, споделени в социалните мрежи, показват, че знамето на ЕС се е вело на миналогодишния финал, който се проведе в Ливърпул, отбелязва британската медия.

Скандалът е последният, който удари тазгодишното състезание в Малмьо, вече помрачен от спора за включването на Израел, пропалестинските протести и дисквалификацията на нидерландкия състезател часове преди финала. Маргаритис Схинас, вицепрезидент на Европейската комисия, заяви пред Politico, че забраната е "умопомрачителна" и допълни, че ще потърси обяснения и пояснения от EBU, която обединява 56 обществени радио- и телевизионни оператори от целия континент, включително демокрации в ЕС. "Евровизия" е преди всичко празник на европейския дух, на нашето европейско многообразие и талант", пише Схинас на X. "Знамето на ЕС е символ на това. Остава по-малко от месец до изборите за Европейски парламент и не трябва да има пречки, големи или малки, пред празнуването на това, което обединява всички европейци".