Активистката Грета Тунберг е задържана от шведската полиция в Малмьо в събота (11 май) за участие в пропалестински протест пред сградата на "Евровизия", става ясно от съобщение на полицията, публикувано късно в неделя (12 май), пише The Jerusalem Post.

Тунберг се е присъединила към марша Stop Israel в Малмьо, където хиляди души са протестирали срещу участието на Израел в състезанието.

Тунберг е ескортирана от полиция от протеста, заедно с още няколко души.

Според кадри от инцидента Тунберг, която е носела кефия, е била изведена от полицаите от събитието. В изявление на полицията се посочва, че тя е "обработила редица неразрешени публични събирания" и е задържала няколко души, но не става ясно веднага дали Тунберг е сред тях или срещу нея са повдигнати някакви обвинения.

"Тук съм, за да покажа, че според нас е възмутително и непростимо "Евровизия" да позволи на Израел да участва, докато извършва геноцид", коментира Тунберг в изявление.

Демонстрацията е била организирана в знак на протест срещу участието на Израел в конкурса "Евровизия", докато Израел води война в Газа. 20-годишната израелска певица Еден Голан се класира за участие в 68-ото издание на песенния конкурс по-рано тази седмица.

Голан е била посрещната с хор от възгласи и освирквания по време на генералните репетиции и полуфинала в четвъртък, съобщи по-рано BBC.

"Наистина е голяма чест да бъда тук, на сцената, и представям Израел с гордост", коментира по-рано Голан.