Русия подкрепя и двете страни в гражданската война в Судан, за да постигне амбициите си за създаване на военна база в Червено море.

Москва се е съгласила да доставя оръжие на държавната армия на Судан в замяна на база на един от най-натоварените морски пътища в света, като същевременно продължава да снабдява врага й чрез прокремълски наемници, пише The Times.

Делегацията ще пътува до Русия тази седмица, за да финализира споразумение за "жизненоважни оръжия и боеприпаси“, разкри Ясер ал-Ата, помощник-главнокомандващ на суданските въоръжени сили (СВС). Сделката отразява мащаба на чуждестранната намеса в 13-месечния конфликт, който доведе народа на Судан до ръба на глада.

Стратегическата полза за Русия ще засили опасенията на Запада относно нарастващото влияние на Москва в Африка. Судан, третата по големина страна на континента, се намира на кръстопътя на Индийския океан, Африканския рог и арабския свят.

Ал-Ата заяави, че новият форпост на Москва в Порт Судан ще бъде логистичен център, а не пълноценна военна база, и че не трябва да има възражения срещу това.

"Днес силата се крие във финансовото влияние, а ценностите и етиката са се превърнали в стоки. Трябва да предприемем смели стъпки, за да постигнем нашите военни и икономически цели в полза на нашата страна и народ", заяви той пред базираната в Персийския залив Al Hadath TV.

Русия се надяваше да установи базата по време на управлението на бившия судански диктатор Омар ал Башир, което приключи през 2019 г., когато той беше свален от своите генерали, които сега се борят за власт. Конфликтът между СВС и паравоенните сили за бързо реагиране (СБР) предостави на Русия възможност да превърне амбициите си в Червено море в реалност. Подкрепата и за двете страни е част от стратегията.

Докато Москва технически ще има работа с командващия СВС Абдел Фатах ал-Бурхан, прокси армията на Кремъл от наемници подкрепя СБР и управлява мрежи за контрабанда на злато от Судан, за да помогне за финансирането на войната на Русия в Украйна, пише The Times.

"Поддържането на двата коня в надпреварата е това, което е в най-добрия интерес на Русия. Присъствието в Червено море е ключова стратегическа цел за Русия и се говори за това от много години. Те разбират, че сега е моментът да постигнат напредък по този въпрос, но [гражданската война] отшумява“, казва Холуд Хайр, судански анализатор и основател на Confluence Advisory.

Анализатори казват, че чуждестранната намеса прави мира в региона още по-далечна перспектива. Смята се, че до 150 000 души са загинали от началото на войната, а милиони са изложени на риск от гладна смърт. Нов геноцид в района на Дарфур в Судан също изглежда вероятен, 20 години след етническото прочистване на 300 000 души от арабската милиция Джанджавид, тогава водена от Мохамед Хамдан Дагало, сега командир на СБР. Обединените арабски емирства отричат ​​да доставят оръжие на СБР. Доставката на дронове и други оръжия от Иран помогна на СВС да си върне територията около столицата Хартум.

Последната гореща точка на войната е Ел Фашир, последният градски център в Дарфур, който не е под контрола на СБР. Заедно със съюзническите си арабски милиции, СБР обсаждат Ел Фашир от седмици, държейки в обсада хиляди хора, повечето от които са преследвани от собствените си села в други части на Дарфур.