Трима души са убити, а 27са ранени при "терористична атака" в хотел близо до президентския дворец в Сомалия в четвъртък (14 март), предаде CNN, като се позова на съобщение на държавната телевизия на страната Somalia National Television (SNTV).

Според SNTV петима въоръжени нападатели са атакували хотел SYL в столицата Могадишу в четвъртък вечерта. И петимата са били застреляни от сомалийските сили за сигурност.

При нападението са убити трима войници, а други 27 са ранени, съобщава SNTV, като добавя, че още много хора, включително правителствени служители, са били евакуирани от хотела от силите за сигурност.

Въпреки че SNTV не идентифицира организацията, която стои зад нападението, говорителят на сомалийската полиция полковник Касим Ахмед Робле заявява пред AFP, че нападателите са от терористичната групировка "Аш-Шабааб".

В петък сомалийският президент Хасан Шейх Мохамуд е посетил ранените жертви на нападението в болница в Могадишу, съобщава държавната телевизия.

Посолството на САЩ в Могадишу обяви, че "осъжда по най-категоричен начин терористичното нападение", като добавя, че САЩ остават "ангажирани да подкрепят усилията на Сомалия за победа над "Ал-Шабааб", се посочва в публикация на X.

САЩ разполагат с по-малко от 500 военнослужещи в Сомалия, които подпомагат сомалийското правителство в продължаващата му борба срещу бойците на "Аш Шабааб", включително нанасят удари по цели на "Аш Шабааб". САЩ смятат, че "Ал Шабааб" е най-голямата мрежа на "Ал Кайда" в света и една от най-силните, която е в състояние да атакува американските сили и американските интереси.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел осъди "нападението от страна на "Аш Шабааб" в хотел SYL в Могадишу".

"Приветстваме усилията на сомалийските сили, които успешно приключиха операцията си и неутрализираха нападателите", пише Борел в публикация в Х.

Организацията на обединените нации в Сомалия отбеляза, че нападението е нарушение на ценностите на ислямския свещен месец Рамазан.