Русия може да подпише споразумение със суданските въоръжени сили за обмен на оръжия за логистичния си център в Порт Судан на Червено море. Това се казва в доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава изданието "Украинска правда“.

Помощник-главнокомандващият на суданската армия Ясер Ал-Ата обяви на 25 май, че военна делегация скоро ще пътува до Русия, за да сключи споразумение за обмен на "жизненоважни оръжия и боеприпаси“ за руския логистичен център в Порт Судан. 

Ал-Ата описа планирания руски център като "всъщност не военна база“.

Известен руски военен блогър, награден от Кремъл, също заяви на 27 май, че суданските сили са успели да превземат няколко района на Хартум благодарение на доставката на ирански дронове.

Руският заместник-министър на външните работи и специален представител на руския президент за Африка и Близкия изток Михаил Богданов се срещна с ръководителя на Върховния съвет Абдел Фатах ал-Бурхан и няколко други судански официални лица по време на двудневно посещение в Судан на 28 и 29 април.

ISW по-рано оцени, че Русия може да промени подкрепата си за страните в гражданската война в Судан с цел да успее да установи своя военноморска база в Червено море.

Военни анализатори смятат, че руската подкрепа за суданските въоръжени сили ще бъде от голяма полза за Иран, тъй като ще сближи руските и иранските политики и стратегии в региона.