Заместник-председателят на Суверенния преходен съвет на Судан Малик Агар пристигна в Русия за среща с президента Владимир Путин, на която ще бъде обсъдено военното сътрудничество между двете страни, пише Bloomberg, позовавайки се на суданското правителство.

Изданието отбелязва, че Агар, придружен от министрите на финансите, минното дело и външните работи, ще остане в Русия няколко дни. Делегацията възнамерява да посети и Петербургския международен икономически форум.

Журналистите отбелязаха, че пътуването на Агар е обявено малко след като член на Суверенния съвет, генерал-лейтенант Ясер ал-Ата, обяви намерението на Судан да подпише серия от военни и икономически споразумения с Русия. В интервю за Alhadath TV той заяви, че като част от една от сделките Судан ще получи "жизненоважни оръжия и боеприпаси“, а руски логистичен център ще се появи в Порт Судан на Червено море.

Преди това посланикът на Судан в Руската федерация Мохамед Сиррадж заяви, че републиката не се отказва от задълженията си да изгради руска военноморска база в Червено море и планираният проект ще бъде реализиран.