Руски войски са влезнали във военновъздушна база в Нигер, където са разположени американски войници. Както съобщават The Hill и Reuters, позовавайки се на високопоставен служител на Пентагона, руснаците са влезли във военен обект на фона на решението на нигерската хунта да изгони американските войски от страната.

Военните лидери на страната поискаха от САЩ да изтеглят близо 1000 войници. Преди преврата силите играха ключова роля в борбата с бунтовниците, които убиха хиляди и принудиха милиони да напуснат домовете си.

Високопоставен служител на Пентагона заяви, че руските войски не се смесват с американските войски, а използват отделен хангар във въздушна база 101, която е в непосредствена близост до международното летище Диори Хамани в Ниамей, столицата на Нигер.

Според Reuters ходът на руските военни поставя американски и руски войски в непосредствена близост в момент, когато военното и дипломатическото съперничество между страните става все по-ожесточено поради конфликта в Украйна.

Съдбата на американските съоръжения в Нигер след изтеглянето на американските войски остава неясна. От Пентагона обаче са убедени, че ситуацията е управляема.

"Ситуацията не е от най-добрите, но в краткосрочен план е управляема“, отбеляза служителят, пожелал анонимност.

Съединените щати и съюзниците им са принудени да изтеглят войски от няколко африкански държави след преврати, които доведоха на власт групи, дистанциращи се от западните правителства. Американците наскоро напуснаха Чад, а французите напуснаха Мали и Буркина Фасо.

В същото време Русия успява да заздрави отношенията си с африканските страни, позиционирайки се като приятелска страна без колониален багаж на континента.

Както отбеляза американски служител, властите в Нигер са съобщили на администрацията на президента Джо Байдън, че около 60 руски военни ще бъдат в Нигер. След преврата американската армия премести част от своите сили в Нигер от авиобаза 101 в авиобаза 201 в Агадез.

Авиобаза 201 в централен Нигер струва на САЩ повече от 100 милиона долара. От 2018 г. тя се използва за нанасяне на удари по бойци от Ислямска държава и клона на Ал Кайда Джамаат Нусрат ал-Ислам уал-Муслимин (JNIM) с помощта на дронове.

Нигер поиска изтеглянето на американските войски след среща в Ниамей в средата на март. В същото време висши американски служители изразиха безпокойство от пристигането на руски войски и усилията на Иран да търси суровини, включително уран.