Решението на Нигер да прекрати съюза си с Вашингтон за борба с тероризма идва, след като високопоставени американски служители са обвинили управляващата хунта в страната, че тайно проучва сделка, която да позволи на Иран достъп до нигерските резерви от уран. Това са съобщили нигерски и американски служители пред The Wall Street Journal.

Решението за прекратяване на военното сътрудничество със САЩ е обявено в събота (16 март) вечерта от говорител на нигерската хунта. Това нанася сериозен удар на усилията на администрацията на Байдън да овладее разрастващ се ислямистки бунт в Сахел. Действията на Нигер може да засегнат база за 110 милиона долара, която е построена от САЩ и се използва за разполагане на дронове за наблюдение над Западна Африка. Възможно е също така да наложи изтеглянето на повече от 600 американски войници, които все още са разположени в Нигер.

Американски служители са работели за спасяване на отношенията си с Нигер, откакто военните на страната свалиха президента Мохамед Базум при преврат през юли, задействайки ограничения върху военната помощ съгласно американското законодателство. 

Хунтата затяга връзките си с Русия и с две от нейните съседки, Мали и Буркина Фасо, които също се управляват от генерали, свързани с Москва, пише американското издание.

През последните месеци обаче американски и други западни служители са заявили, че са получили разузнавателна информация, която показва, че хунтата в Ниамей също обмисля сделка с Иран, която ще даде на Техеран достъп до някои от огромните запаси на уран в Нигер. Загрижеността на САЩ е, че дискусиите по такова споразумение продължават през януари, когато назначеният от хунтата министър-председател на Нигер Али Махаман Ламин Зейне се срещна с президента Ебрахим Раиси и други висши ирански служители в Техеран.