Русия ще съдейства на африканските страни за повишаване на тяхната боеспособност. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция след преговори с външния министър на Нигерия Юсуф Тугар, предава "Анадолската агенция“.

"Русия дава и във всеки случай ще продължи да дава конструктивен принос в усилията на африканците и световната общност като цяло за стабилизиране на ситуацията в региона Сахара-Сахел, ще окаже помощ на страните от региона за увеличаване на тяхната боеспособност, бойната способност на техните национални въоръжени сили, силите за сигурност, правоприлагащите органи, за да отблъснат заплахи, които продължават да съществуват“, заяви първият дипломат на Москва.

Ръководителят на руското външно министерство отбеляза, че по време на преговорите страните "подчертаха важността на противодействието на терористичните и джихадистки групи, действащи в региона, незаконната търговия с оръжия, хора и трафика на наркотици“.

"Всички тези явления все още се срещат за съжаление в много части на Африка и ние приветстваме много значителния принос и ангажимент на Нигерия да продължи и да постигне резултати в борбата с тези заплахи“, отбеляза той.

Сред кризите, които продължават на африканския континент, руският външен министър причисли и разногласията, възникнали в отношенията между Икономическата общност на страните от Западна Африка (ECOWAS) и новите власти в Мали, Нигер и Буркина Фасо.

"Ние с ECOWAS развиваме приятелски връзки от дълго време; ние сме заинтересовани страните от региона да поддържат своите общи, солидарни подходи в борбата срещу заплахите, които са общи за всички. Всичко това изисква обединяване на усилията, а не разединение. Изразихме надежда, че и от двете страни - от страна на новите власти в Мали, Нигер, Буркина Фасо и от страна на ръководството на ECOWAS, което сега се оглавява от Нигерия - ще бъдат предприети стъпки едни към други и въпроси, които неизбежно възникнат ще бъдат разрешени чрез диалог, намиране на баланс на интересите. Ние от своя страна изразихме готовност да улесним тези процеси и подчертахме мнението си, че запазването на интеграционния потенциал на ECOWAS е много, много важно“, заяви Лавров.

Освен това той подчерта, че Русия и Нигерия възнамеряват да засилят сътрудничеството в енергетиката и селското стопанство.

"Преговорите са полезни, те потвърдиха важността на редовния политически диалог между нашите страни, заявиха, че руско-нигерийските връзки продължават да се развиват прогресивно и имаме взаимно желание тази тенденция не само да продължи, но и да се засили. Това се отнася за всички области на нашите отношения, преди всичко за търговско-икономическия компонент. Сред най-перспективните области отбелязахме сътрудничеството в енергетиката, изграждането на инфраструктурни съоръжения, селското стопанство, здравеопазването и образованието“, отбеляза министърът.

Лавров обърна внимание и на факта, че Русия вижда интереса на Нигерия в съвместно военно-техническо сътрудничество. "Интересуваме се и от наскоро актуализираното работно споразумение за военнотехническо сътрудничество. Има реципрочен интерес от нашите нигерийски приятели“, отбеляза той.