Министърът на външните работи на Словакия Растислав Кацер наруга на руски език унгарския премиер Виктор Орбан за политиката му, която – по думите му – е в полза на Владимир Путин, съобщава украинското издание "Европейская правда“.

В обширната си публикация в социалната мрежа Facebook първият дипломат на Братислава подчерта, че военната помощ за Украйна е морално правилна, тъй като руснаците са нахлули в страната и избиват украинци. По думите му Европейският съюз е единственият, който помага на Киев - само Унгария стои настрана.

Качер отбеляза, че позицията на унгарския премиер, че "това не е нашата война", е морално неприемлива.

"През уикенда техният карпатски пророк заяви, че това не е нашата война. Това е "просто военен конфликт между две славянски държави". Трябваше да ги оставим сами, изолирани. Т.е., нека руснаците бързо да убият украинците. Нека не се притесняваме. Колко отвратително. Колко жалко. Колко нехристиянско. Свети Мартин от Тур (роден в днешна Унгария) би умрял от срам от такива християни", написа словашкият външен министър.

Качер отбеляза, че е съгласен с "тези карпатски колаборационисти на руските агресори“ по един въпрос.

"Доставката на оръжия за Украйна удължава конфликта и забавя мира. Най-големият доставчик на оръжия за Украйна е Русия. Първоначално тя им доставяше и "зелени човечета". Те не бяха руснаци, а ако бяха, бяха просто на почивка в Украина.Те открито атакуват и доставят оръжие на Украйна вече една година. Веднага щом руснаците спрат да доставят оръжие на Украйна, съберат си багажа и се приберат, в същия момент другите ще спрат да подкрепят военно Киев и във военен план ще настъпи мир. Всичко е много просто“, подчерта Качер.

Той разкритикува и позицията на бившия словашки премиер Роберт Фицо, който според Качер иска "мира на Путин, подобно на Орбан“. По думите му Словакия е част от развития свят, така че няма да постъпи като Унгария.

"За колаборационистите на Путин... за всички, които искат мир с цената на унищожаването на Украйна, имам само едно послание – иди на х*й“, написа словашкият министър.

Миналия месец Виктор Орбан на среща с журналисти в Будапеща заяви, че целта на Русия е да превърне Украйна в неуправляема руина, така че Западът да не може да я иска "като награда“, а Украйна, подобно на Афганистан, сега е "ничия земя“.  След това украинското външно министерство извика за обяснение унгарския посланик.

По повод изявлението на Качер от Будапеща увериха, че няма да се поддават на провокации. Държавният секретар по двустранните отношения в унгарското външно министерство Тамаш Менцер поясни, че Унгария няма да промени позицията си, "дори министър Качер да не я харесва“.

"Растислав Качер е провокатор и той трябва да бъде третиран като провокатор. Ние няма да се поддадем на провокации“, увери Менцер пред онлайн изданието PestiSrácok.

Менцер многократно е напомнял на словашкия външен министър за недопустимостта на обидни изказвания срещу правителството на страната му. По-специално той заяви по-рано, че "Европа е изправена пред сериозни кризи и има нужда от разумни политици, а настоящият словашки външен министър не е един от тях“.