Процентът на заразяване с треска денга нараства в Европа заради изменението на климата и разпространението на комари, предупреди агенцията на ЕС по болестите, цитирана от европейската редакция на Politico.

Европейският център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) установи, че е имало 130 локално придобити случая на денга в ЕС/ЕИП миналата година, в сравнение със само 71 през десетгодишния период между 2010 г. и 2021 г. Симптомите на денга включват висока температура, главоболие, болки в тялото, гадене и обрив.

Има също така 713 локално придобити случая на Западнонилска треска при хора и 67 смъртни случая от девет държави от ЕС през 2023 г., включително в много региони, където инфекции не са били наблюдавани никога преди. Въпреки че това е по-малко от предходната година (1133 случая), ECDC е загрижен за широкото географско разпространение на вируса

Рязкото покачване се дължи на изменението на климата, което създаде благоприятни екологични условия за растежа на популациите от комари, които пренасят тези патогени в Европа. Локален случай на Западнонилската треска беше открит в Севиля, Испания още в началото на март тази година.

"Европа вече вижда как изменението на климата създава по-благоприятни условия за разпространение на инвазивните комари в незасегнати преди това райони и заразяване на повече хора с болести като денга“, казва Андреа Амон, директор на ECDC, през последната си седмица на работа.

"Мерките за лична защита, съчетани с мерки за контрол на векторите, ранно откриване на случаи, своевременно наблюдение, по-нататъшни изследвания и дейности за повишаване на осведомеността са от първостепенно значение в онези райони в Европа, изложени на най-голям риск“, добави Амон.