Журналисти от "Схеми“ публикуваха сателитни снимки от Planet Labs, които показват последствията от атаката на 26 май с безпилотни летателни апарати (БпЛА) срещу руския радар за далечно откриване на цели "Воронеж М“ в Оренбургска област, съобщава изданието "Украинска правда“.

Изображението от 27 май показва, че на мястото на радара са се появили тъмни петна, които не са били там преди атаката. Журналистите предполагат, че това са следи от пожар в резултат на попадение на БпЛА. Изданието също така отбелязва, че резолюцията на снимката не позволява да се оцени степента на евентуални щети на руската радиолокационна станция, разположена на повече от 1800 километра от границата с Украйна.

"Воронеж М“ е част от семейството руски стационарни свръххоризонтални радиолокационни станции с голям обсег. Те са предназначени за откриване на космически и аеродинамични обекти, по-специално балистични и крилати ракети. Този радар работи в метровия диапазон на дължината на вълната и има обхват на откриване на цели до 6000 километра.

В неделя, 26 май, дрон на Главното разузнавателно управление (ГРУ) към Министерството на отбраната на Украйна атакува РЛС в град Орск, Оренбургска област на Руската федерация.

Досега най-отдалечената цел, поразявана от украински дронове, бе обект в град Салават (Башкортостан), който се намира на 140 километра по-близо до украинската граница в сравнение с Орск.