Швейцария редовно обменя информация с Русия и възнамерява да обсъди резултатите от мирната среща на върха за Украйна, която се проведе в Бургенщок на 15-16 юни, с Русия, както и с Китай и други държави, които не участваха, заяви швейцарският външен министър Игнацио Касис на пресконференция след срещата, предава Интерфакс-Украйна.

"Имаме функциониращо посолство в Москва и на всеки две седмици разговаряме с външния министър, а също така възнамеряваме да обсъдим резултатите от тази конференция с Русия", е заявил той на пресконференцията.

"Моля ви да разберете, че няма да говоря по-конкретно за това", е посочил външният министър в отговор на уточняващ въпрос какво точно ще се обсъжда.

Касис е припомнил, че по време на подготовката на срещата на върха швейцарската страна е видяла, че е невъзможно да се осъществи намерението Русия да бъде "на масата" от самото начало, но е било дадено обещание, че тя ще бъде там, когато дойде моментът.

"Така че въпросът сега е... кога ще можем да направим тази стъпка и какъв вид път ще бъде използван, защото не всички пътища, които можем да си представим днес, ще позволят на Русия да участва", е заявил швейцарският министър.

Той е признал, че по-голямата част от взетите решения не могат да бъдат взети без участието на Русия. Същевременно Касис е подчертал, че именно от гледна точка на възможния интерес на руската страна и изграждането на път към мира са били избрани три теми за първата среща на върха - ядрената сигурност, продоволствената сигурност и освобождаването на пленници, както и на хиляди деца.