Никой от участниците в срещата на върха в Швейцария за уреждане на ситуацията в Украйна не знае какво прави там и каква е ролята му, написа в канала си в Telegram заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев.

В публикацията Медведев сравнява мирната среща на върха в Швейцария с "Фермата на животните" на Джордж Оруел.

"Този швейцарски "двор с добитък" е чист сюрреализъм. Кафка и Оруел нервно пушат в кулоарите. Никой от участниците в "мирния форум" не знае какво прави там и каква е ролята му", пише Медведев.

Според него, за да "разрешат конфликта", "швейцарските овчари са повикали само проверени животни: "един луд малък глиган с неизменната му половинка, стадо блажено бленуващи за мир тъпоглави западноалпийски овни и глутница европейски кучета на верига, които да пазят добитъка". "Кучетата лаят, пръскат отровна слюнка във всички посоки и поддържат реда. Овцете често преживят неадекватно и се объркват от заучените формули", пише Медведев.

Медведев добавя, че "начело на стадото невидимо присъства възрастен слабоумен собственик, който отдавна е загубил връзка с реалността", а неговият "повърхностен заместник, който се снима на зелена морава, казва заучена фраза и бързо се прибира у дома". Медведев нарича конференцията "скучна" и "загуба на парите на данъкоплатците".