"Русия се опитва да завземе колкото е възможно повече територия преди пристигането на западни оръжия и F-16 в Украйна, но шансовете на руските войски намаляват". Това посочва главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) генерал Александър Сирски в канала си в Telegram.

"Вече почти седмица работя на Източния фронт в подразделения от различни групи, които държат отбраната в най-критичните райони на фронта", посочва Сирски.

"Характерът на действията на противника не се е променил съществено. В оперативните райони Купянск, Покровск, Курахово и Времивск той води активни настъпателни действия с различна интензивност, опитвайки се да пробие отбраната на нашите войски и да завземе важни райони или населени места, които влияят на стабилността на отбраната ни", пише той.

"Противникът насочва основните си усилия към Покровското направление, където са съсредоточени по-голямата част от атакуващите му бригади и полкове. Ожесточените боеве продължават в районите на Хлибок, Часов Яр, Старомайорское, Работино, Кринки и островите в крайбрежната зона на левия бряг на река Днепър", съобщава Сирски.

"Както и преди, целта на работата ми е да проучвам обстановката, да подпомагам командирите на бригади в организирането на бойните действия, да разрешавам проблемни въпроси, да осигурявам допълнително оръжие и боеприпаси, да подсилвам резервите и т.н", пише още той.

"Противникът е наясно, че в резултат на постепенното получаване на значително количество оръжия и военна техника от нашите партньори, пристигането на първите F-16, които ще засилят противовъздушната ни отбрана, времето ще играе в наша полза и шансовете му за успех ще намалеят", посочва главнокомандващият.

"Ето защо в момента руското военно командване полага всички усилия за увеличаване на интензивността и разширяване на географията на военните действия, за да се постигне максимално изтощаване на нашите войски, да се наруши подготовката на резервите и да се предотврати преминаването към активни настъпателни операции", пояснява Сирски.

"По протежение на цялата фронтова линия, от Харков до Кринки, нашите военнослужещи демонстрират устойчивост, смелост и патриотизъм, и най-важното - вяра в нашата победа", пише Александър Сирски.