"Думите на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за възможността за въвеждане на ядрени оръжия в бойна готовност не се вписват в контекста на декларацията от срещата на върха в Швейцария", е заявил говорителят на руския президент Дмитрий Песков, предава РИА Новости.

"Казаното от Столтенберг (за възможността за въвеждане на ядрените оръжия на НАТО в бойна готовност) очевидно не се вписва в контекста на същата декларация, която беше приета предишния ден и която не беше подписана от всички. Ако не се лъжа, в нея също се посочва, че подобна риторика е недопустима", е добавил Песков пред репортери.

Говорителят на Кремъл е подчертал, че когато руският президент Владимир Путин говори за ядрените оръжия - "той отговаря на нечии въпроси, не говори за това по собствена инициатива и е внимателен по въпроса".

По-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че членовете на алианса преговарят за разполагане на повече ядрени оръжия "пред лицето на нарастващите заплахи от Русия и Китай"