В продължение на два месеца представители на Русия и Украйна са преговаряли с посредничеството на Турция са постигане на споразумение за гарантиране на безопасността на корабоплаването в Черно море, съобщава ексклузивно Reuters.

По данни на агенцията дори е било постигнато споразумение по текст, който трябвало да бъде обявен официално от Анкара, но Киев внезапно се отказал от по-нататъшни стъпки, разкриват четирима източника на агенцията.

Преговорите са били организирани с посредничеството на Турция след насърчаване от страна на ООН, уточняват събеседниците на медията.

През март е било постигнато споразумение "за гарантиране на безопасността на търговското корабоплаване в Черно море“ и въпреки че Украйна не пожелала да го подпише официално, Киев е дал съгласието си турският президент Реджеп Тайип Ердоган да го обяви на 30 март, ден преди регионални избори в страната, допълват източниците.

"В последния момент Украйна внезапно се оттегли и сделката беше провалена“, обясни един от пожелалите анономност събеседници на Reuters.

Русия, Украйна и Турция засега отказват да коментират информацията.