Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин изнесе годишната си реч пред Федералното събрание, в която основна тема бе войната в Украйна в навечерието на първата годишнина от мащабната военна интервенция.

Церемонията се проведе в Стария търговски двор в Москва в близост до Червения площад. Речта на руския президент започна малко след 11:00 часа българско време и продължи около  1 час и 45 минути. В рамките им – освен за войната, Путин засегна темата за отношенията със западните държави и за пореден път разкритикува политиката им, като завърши с уверенията, че "истината е на наша страна“. В речта си лидерът на Кремъл припомни думите на Пьотр Столипин за "правото на Русия да бъде силна“.

"Фокус“ събра основните моменти от обръщението на Путин по ключови теми от международния дневен ред.

Войната в Украйна и отговорността за нея

Русия, обясни Путин, е започнала война "за защита на хората в нейните исторически територии и с цел премахване на заплахата от Украйна“. Москва направи всичко възможно украинската криза да бъде разрешена с мирни средства, но зад гърба й се подготвяше "съвсем различен сценарий“, увери държавният глава на Руската федерация в речта си пред двете камари на парламента.

"Ние направихме всичко възможно, наистина всичко възможно, за да разрешим този проблем с мирни средства. Търпеливо преговаряхме за мирен изход от този тежък конфликт [в Украйна], но зад гърба ни се подготвяше съвсем различен сценарий", а участващите в преговорите западни страни разиграваха "белязани карти“.

В крайна сметка отговорността за настоящите събития е на Запада, който се опитва да изтръгне от Русия "исторически територии, които днес се наричат ​​Украйна... Те започнаха войната. И ние използвахме сила и продължавеме да я използваме, за да я спрем“, обясни руският президент.

Западните елити се стремят да нанесат стратегическо поражение на Русия и "възнамеряват да превърнат локалния конфликт във фаза на глобална конфронтация“, на което Москва ще отговори "адекватно“. Западът трябва да е наясно, че "е невъзможно Русия да бъде победена на бойното поле“.

Освен това доставките на оръжия за Киев ще доведат до съответните последствия: "Колкото повече западни системи с голям обсег бъдат предадени на Украйна, толкова по-далеч ще бъдем принудени да отдалечим заплахата от нашите граници“, предупреди Путин.

Преустановяване на участието в новия START

Руската федерация преустановява участието си в Договора за стратегически настъпателни оръжия (New START), но не излиза от него, обяви държавният глава на страната.

"Днес съм принуден да съобщя, че Русия спира участието си в Договора за стратегически настъпателни оръжия. Повтарям, тя не излиза от договора, не, тя спира участието си", поясни руският президент.

По думите му, за да възобнови работата по договора, Русия трябва да разбере как ще отчита съвместният ударен арсенал на НАТО.

"Преди да се върнем към обсъждането на този въпрос, ние трябва сами да разберем за какво все още претендират такива страни от НАТО като Франция и Великобритания и как ще отчитаме техните стратегически арсенали, т.е. общият ударен потенциал на Алианса“, уточни Путин.

Според него САЩ, чрез НАТО, поставят ултиматум на Москва относно новия договор START. Вашингтон изисква изпълнението на всички точки, докато самият той смята да "се държи както иска“.

Путин отбеляза, че "хората на Запад, които искат да нанесат стратегическо поражение на Русия и искат да инспектират нашите военни съоръжения, изобщо не са глупави“.

Предупреждения за прекратяването на руското участие в New START бяха оптравени в края на януари и от заместник-министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Рябков. Тогава той допусна като "напълно възможно“ подписаният със САЩ договор за контрол на ядрените оръжия да не бъде продължен след 2026 г.

Преговорите между САЩ и Русия за възобновяване на инспекциите съгласно New START, който изтича през февруари 2026 г., бяха отменени в последния момент през ноември 2022 г. Двете страни така и не съгласуваха времева рамка за нови преговори.

Заплаха от нови ядрени изпитания

В рамките на речта си руският президент увери, че в Москва разполагат с данни за подготовка на изпитания на ядрени оръжия от страна на САЩ.

В тази връзка Министерството на отбраната на Руската федерация и държавната корпорация "Росатом“ също трябва да се подготвят за провеждане на ядрени опити, ако е необходимо. Москва обаче няма да бъде първата, която ще проведе такива, обеща Путин.

"В тази ситуация (на идеи в САЩ за тестване на ядрени оръжия) Министерството на отбраната и "Росатом“ трябва да осигурят готовност за тестване на руски ядрени оръжия. Разбира се, ние няма да сме първите, които ще направят това, но ако САЩ проведат изпитания, значи и ние ще направим“, увери руският президент.

"Информационни атаки“ на Запада

В посланието си до Федералното събрание държавният глава на Руската федерация Владимир Путин обеща да защити децата от "информационните атаки от Запада, от идеолог news pic 2
©
ията на деградацията и израждането“.

"На Запад разбират, че ги водят към истинска духовна катастрофа. Елитите, честно казано, просто полудяват и изглежда, че няма лечение. Но това е техен проблем и ние сме длъжни да защитим нашите деца“, категоричен бе руският президент.

По думите му Путин Западът избира преди всичко руската младеж като мишена на своите информационни атаки.

"Затова  провеждат все по-агресивни информационни атаки срещу нас, като, разбира се, за мишена са избрани първо младите хора, по-младото поколение“, подчерта държавният глава на страната.

"И тук отново непрекъснато лъжат, изопачават историческите факти, не спират атаките срещу нашата култура, Руската православна църква и други традиционни религиозни организации на нашата страна“, допълни той.

Според него Западът не щади и своите граждани.

"Вижте какво правят със собствените си народи - унищожаването на семейството, културната и националната идентичност, извращенията и тормоза над деца, педофилията, са обявени за норма на живота им, а свещениците са принудени да благославят еднополовите бракове. Бог да ги благослови, нека си правят каквото си искат. Възрастните имат право да живеят както си искат. Винаги сме се отнасяли така в Русия. Никой не се намесва в личния живот и ние няма да го направим. Но искам да им кажа: вижте Светото писание, основните книги на всички други световни религии, там всичко е казано, включително и че семейството е съюз на мъж и жена. Но дори тези свещени текстове сега се поставят под въпрос“.

Като пример президентът посочи намерението на Англиканската църква да преразгледа идеята за "полово неутрален бог“.

"Те не знаят какво правят“, заключи Путин.

За "правото“ и "истината“

Путин припомни думите на "патриота и държавника“  Пьотр Столипин, председател на правителството на Руската империя в периода 1906-1911 г.. "Те бяха изречени в Държавната дума преди повече от 100 години, но са напълно актуални и в наши дни. Тогава той заяви: "По въпроса за защита на Русия всички ние трябва да се обединим, да координираме нашите усилия, нашите задължения и нашите права, за да запазим едно историческо върховно право. Правото на Русия да бъде силна“, припомни Путин думите на Столипин, в отговор на което получи бурни аплодисменти.

"Русия ще отговори на всякакви предизвикателства, защото ние всички сме една държава, един голям и обединен народ. Ние сме уверени в себе си, уверени в нашите способности. Истината е на наша страна", бяха заключителните думи на Путин, след което прозвуча руският химн.