В интернет пространството се появиха снимки на МиГ-29АС на украинските ВВС, въоръжен едновременно с пет американски авиобомби GBU-39B SDB (Small Diameter Bomb), предава УНИАН, като се позовава на онлайн ресурси.

Малките размери и лекото тегло (130 килограма) на SDB позволяват да се окачат голям брой такива боеприпаси под бойни самолети: американският щурмовик A-10 Thunderbolt II например в миналото е носел по 16 такива бомби.

Този подход позволява или да се поразяват голям брой различни цели в един полет, или удрянето на една с много боеприпаси наведнъж.

По-рано УНИАН съобщи, че ВВС на Украйна са започнали да използват авиобомби GBU-39 на своите самолети, включително на Су-27. МиГ-29 вече е потвърден сред "стандартните“ носители на този вид снаряди.

GBU-39 SDB е разработена от Boeing. Предназначена е да увеличи броя на поразените цели в рамките на един полет. GBU-39 има крила, които се разпадат във въздуха: това значително увеличава обхвата й на унищожение. Максималният й обсег е 110 километра.