В изказване на срещата на върха на Г-20 в Бали, Клаус Шваб, основател и изпълнителен председател на Световния икономически форум (WEF), говори за надеждите си за "дълбоко системно и структурно преструктуриране на нашия свят“, пише Daily Wire.

Обратно в разгара на епидемията от COVID, Шваб се възползва от възможността да напредне в своя дневен ред, като написа: "Сега има кратка възможност за глобалните лидери да си сътрудничат, за да постигнат "Голямо презареждане“ – стъпка напред към по-устойчива, сплотена, справедлив и проспериращ свят."

По време на призива си за глобален ремонт, Шваб заяви, че преструктурирането не само ще отнеме "няколко години“, но вероятно ще включва страдание за обикновените хора.

"Ако разгледаме всички предизвикателства, можем да говорим за множество кризи, икономически, политически, социални, екологични и институционални кризи“, каза Шваб на срещата на върха на Г-20. "Но всъщност това, с което трябва да се изправим, е дълбоко системно и структурно преструктуриране на нашия свят. И това ще отнеме известно време и светът ще изглежда по различен начин, след като преминем през този процес на преход“.

"От политическа гледна точка, движещите сили за тази трансформация, разбира се, е политическият преход към мулти свят, който има тенденция да направи нашия свят много по-фрагментиран. Поради тази причина събития като това, Г-20 и така нататък, са много важните връзки за премахване на твърде голямото сегментиране...“, продължи той.

Повтаряйки темите от други изказвания, които е изнасял за така наречената четвърта индустриална революция, Шваб каза на бизнес лидерите, че са достигнали до "превратната точка“ и че трябва да има специален фокус върху технологиите, енергията, преформулирането на веригите за доставки и търсене на отговорност от онези, които замърсяват околната среда.

"Ако преструктурирате компания, отписвате разходите и, разбира се, акционерите страдат“, обясни Шваб по време на основната си реч "Използване на силата на иновациите за бъдещ икономически растеж“. "Ако преструктурирате икономика, резултатът е намаляване на дохода – на разполагаемия доход – което може да доведе до широко социално напрежение, което виждаме в нашия свят.“

Шваб също така твърди, че съществува голяма нужда частните предприятия и държавните правителства да работят в по-тясно сътрудничество и че светът трябва да се придвижи към "многополюсен“ политически пейзаж, който гарантира, че бизнесът се придържа към "капитализма на заинтересованите страни“.

"Правителствата и предприятията трябва да си сътрудничат, за да станат бързи риби, защото в нашия свят днес вече не толкова голямата риба яде малката риба, а бързата риба яде бавната риба. И за да бъдеш бърза риба... трябва да имаш двама втори пилоти: бизнес и правителства.“

Шваб засегна и трансхуманистични теми, обявявайки интернет и "метавселената“ за положителен напредък, който е променил човечеството.

"Технологиите ще променят напълно това, което правим в момента, и не само това, което правим, те ще окажат влияние дори върху това кои сме. Само вижте как дори интернет промени до известна степен нашата идентичност през последните 20 години“, посочи той.

"Технологичните иновации не се занимават с една или две иновации“, отбеляза още Шваб. "Това е цял набор от технологии, които си взаимодействат и които ще се конкурират и ще променят начина, по който произвеждаме, как консумираме, как общуваме.“