Министерството на отбраната на Руската федерация съобщи, че страната преустановява участието си в т.нар. зърнена сделка. Решението бе взето след поредицата от атаки в Севастопол срещу кораби на Черноморския флот на Руската федерация и цивилни плавателни съдове, участващи в осигуряването на сигурността на зърнения коридор. Във връзка със събитията Москва поиска заседание на Съвета за сигурност на ООН на 31 октомври, предава ТАСС в материал за причините, довели до разпадането на споразумението.

 

Условия на сделката

На 22 юли в Истанбул беше подписан пакет от документи за уреждане на проблема за доставките на храни и торове за световните пазари. Първият документ предписа механизъм за износ на зърно от черноморските пристанища, контролирани от Киев. Създаден от Руската федерация, Турция, Украйна и ООН, Съвместният координационен център в Истанбул имаше за цел да инспектира кораби със зърно, които трябваше да се движат по специален коридор, за да се предотврати контрабандата на оръжия и да се изключат провокации. Сделката бе сключена за срок от 120 дни, който изтича през втората половина на ноември.

Между Руската федерация и ООН бе сключен меморандум, който предвиждаше участието на световната организация в работата по премахване на антируските ограничения, които възпрепятстват износа на селскостопанска продукция и торове. Подписан е за срок от три години.

Нарушаване на споразумението

Руските власти многократно са изтъквали, че споразуменията зърното да отива предимно в най-бедните страни, не се изпълняват.

Позовавайки се на данни на ООН към 26 октомври, Министерството на външните работи на Руската федерация съобщи, че 390 кораба са успели да използват хуманитарния коридор в Черно море, като са изнесли около 8,9 милиона тона храна от пристанищата Одеса, Южни и Черноморск. В същото време половината от всички доставки се извършват в Европейския съюз и такива развити страни като Обединеното кралство, Израел и Южна Корея. Нуждаещите се държави, по-специално Сомалия, Етиопия, Йемен, Судан, Афганистан, са получили само 3% от храната, основно чрез Световната програма за храните.

Що се отнася до руската част от хранителната сделка, Москва многократно е обръщала внимание на трудностите при изпълнението на меморандума. По-специално руските кораби с храни и торове все още не се приемат в европейските пристанища поради санкции, а също така има сериозни проблеми със застраховката им, подчертава агенцията.

Освен това на 14 октомври руският президент Владимир Путин предупреди, че Москва може да откаже да удължи споразуменията с Украйна, Турция и ООН за износ на храни през Черно море, ако се потвърди, че експлозивите за атаката на Кримския мост са били изнесени от Одеса.

 

Причини за излизането на Русия от сделката

Руското министерство на отбраната съобщи, че военните на Киев са извършили "терористична атака“ срещу кораби на Черноморския флот и плавателни съдове в Севастопол, използвайки девет дрона и седем автономни морски безпилотни апарата. Всички те са били унищожени.

От ведомството отбелязват, че корабите, подложени на атака, са участвали в осигуряването на сигурността на зърнения коридор като част от международна инициатива за износ на селскостопански продукти от украинските пристанища.

В отговор на това руското министерство на отбраната съобщи, че след атаката в Севастопол Москва спира участието си в зърнената сделка.

Външнополитическото ведомство уточни, че Москва преустановява изпълнението на споразумението от 29 октомври за неопределено време. Отбелязано бе също, че във връзка с "действията на украинските въоръжени сили, които се ръководят от британски специалисти“, руската страна не може да гарантира безопасността на гражданските сухотоварни кораби, участващи в Черноморската инициатива.

Русия поиска заседание на Съвета за сигурност на ООН на 31 октомври във връзка с нападението над кораби на Черноморския флот и официално уведоми генералния секретар на световната организация Антониу Гутериш за спирането на участието си в изпълнението на зърнената сделка.

Безопасен хуманитарен коридор, използван за износ на храни от Украйна, е бил използван за прикриване на атаката срещу нападението на Севастопол, според писмо от постоянния представител на Русия в ООН Василий Небензя до Гутериш.

Все още не е планиран разговор между президентите на Руската федерация и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган относно ситуацията, съобщи прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков.

Ръководителят на комисията по международни въпроси на Държавната дума Леонид Слуцкий подчерта, че решението за оттегляне от сделката за зърно е взето преди всичко, за да се гарантира сигурността.

Заместник-председателят на Съвета на федерацията Константин Косачев на свой ред отбеляза, че са се натрупали много въпроси относно изпълнението на сделката за зърно.

Руският посланик в САЩ Анатолий Антонов заяви, че реакцията на САЩ на атаката срещу пристанището в Севастопол е възмутителна и нарече фалшиви обвиненията на Вашингтон срещу Москва за изостряне на световния продоволствен проблем. От ООН заявиха, че са в контакт с руските власти, но считат за важно всички страни да се въздържат от действия, които биха могли да застрашат сделката за зърно.

Координаторът в Съвместния координационен център (СКЦ) в Истанбул адмирал Амир Абдула получи уведомление от руската делегация за "загриженост относно безопасността на трафика на търговски кораби“, информирани са делегациите на Турция и Украйна за това.

Исмини Пала, представител на ООН в СКЦ в Истанбул, заяви, че на 29 октомври девет кораба са преминали безопасно през морския хуманитарен коридор, а повече от десет други чакат разрешение да влязат в него. В същото време не е постигнато споразумение за движението на пристигащите и излизащите кораби. По думите му СКЦ обсъжда следващите стъпки.

Реакция на други държави

Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че Русия е спряла сделката за зърно "под фалшив претекст". На свой ред държавният глава на Украйна Володимир Зеленски призова Русия да бъде изключена от Г-20 във връзка с решението й да прекрати зърнената сделка.

Италианският външен министър Антонио Таяни изрази надежда, че Русия ще преразгледа решението си да спре участието си в сделката за зърно.

Британският външен министър Джеймс Клевърли призова Москва да осигури възможността за доставка на зърно в региони на света, които са на ръба на глада или вече са изправени пред него.

Адриан Уотсън, ръководител на пресслужбата на Съвета за национална сигурност на Белия дом, смята, че решението на Москва да спре участието си в сделката за зърно представлява използването на храната "като оръжие".

Президентът на САЩ Джо Байдън отбеляза, че Москва не е имала причина да спира участието си в изпълнението на зърнената сделка.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призна, че Вашингтон съжалява за решението на Русия да излезе от споразумението и и призовава всички страни да подкрепят работата на инициативата.