Президентът на Чечения Рамзан Кадиров е изпратил официално писмо до руския президент Владимир Путин с молба да му бъде наредено да преразпредели части на "Ахмат" в Бахмут, това съобщава той в своя Telegram, забелязаха от Украинская правда.

В писмото си Кадиров е изразил желание, като се има предвид настоящата ситуация, да бъдат издадени заповеди за изтегляне на частите на "Ахмат" от други направления и прехвърлянето им на позиции в Бахмут и околностите му, които се контролират от ЧВК "Вагнер", съобщава медията.

Кадиров е заявил, че писмото, видеозапис от което е публикувал в канала си в Telegram, вече е изпратено.

"Бойците са в бойна готовност, чакаме само заповедта. Няколко подразделения вече са се придвижили към провеждане на СВО.

Сигурен съм, че в близко бъдеще ще освободим града, въпреки всякакви слухове за някаква ужасна контраофанзива на въоръжените сили (на Украйна).

Ние вече започнахме да разработваме нашата стратегия за действие в тази област съвместно с Министерството на отбраната на Руската федерация, като вземем предвид тактиката на противника и ресурсите, с които разполагаме“, цитират от медията.

На 5 май  Евгений Пригожин, в писмо до ръководството на Министерството на отбраната на Руската федерация заяви, че ще изтегли частите на ЧВК "Вагнер" от Бахмут на 10 май.

Той твърди, че причината за подобна стъпка е, че Министерството на отбраната на Руската федерация не предоставя на неговите бойци достатъчно боеприпаси и не иска хората му да бъдат "обречени на безсмислена смърт“ поради това.

Въоръжените сили на Украйна  се отнасят скептично  към изявлението на Евгений Пригожин, че бойците ще започнат изтеглянето си от Бахмут на 10 май.

По-късно Рамзан Кадиров предложи  помощта си  за окупацията на Бахмут.

Пригожин обяви, че ще  предаде позициите на своите бойци  в Бахмут на войниците на Рамзан Кадиров.