Атаките на руската армия може да осигурят на воненните на Москва значителен и тревожен успех, особено на запад от Бахмут, освен ако САЩ не отпуснат военна помощ на Украйна. Това се казва в нов доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), съобщава изданието "Украинска правда“.

Анализаторите твърдят, че към настоящия момент руснаците използват дефицита на средства във Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), за да постигнат незначителни тактически предимства.

Тази ситуация е възникнала в резултат на липсата на американска помощ за Украйна, уверени са в ISW.

Украински официални лица също продължават да предупреждават, че помощта на САЩ за сигурността е жизненоважна за способността на ВСУ да се защитава срещу настоящи и бъдещи руски настъпателни операции, които се очаква да започнат в края на пролетта и лятото. Ръководителят на Главното разузнавателно управление (ГРУ) към Министерството на отбраната на Украйна Кирило Буданов  предупреди, че ВСУ се готвят да отблъснат бъдеща голяма руска офанзива, очаквана в края на май или началото на юни, но по думите му това ще бъде "катастрофално трудно“ без военна помощ от Запада.

Украинският министър на отбраната Рустем Умеров заяви на 14 април, че настоящата ситуация в Източна Украйна е "напрегната“ и че руските войски съсредоточават усилията си западно от Бахмут в посока Часов Яр. Умеров допълни,, че украинските войски успешно използват модерна техника срещу голям брой руски персонал.

Говорителят на украинската групировка войски "Хортица“ Назар Волошин подчерта на 15 април, че на Бахмутско и Авдеевско направление украинските войници използват от един до пет артилерийски снаряда за всеки 10 такива, изстреляни от руските сили. Той обаче увери, че украинската артилерия е по-точна от руската.

ISW отбелязва, че способността на ВСУ да отблъснат засилените руски настъпателни операции в Източна Украйна се е влошила поради липса на материални средства и е вероятно да продължи да се влошава в близко бъдеще, ако забавянето на помощта от САЩ продължи.