Военни на Москва задържаха още един руски гражданин в Армения. По този начин Русия вероятно се опитва да установи военна и политическа власт над Армения и да оспори суверенитета на страната, се казва в доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), цитиран от изданието "Украинска правда“.

Арменският клон на международната правозащитна организация Хелзинска гражднска асамблея съобщи на 9 април, че военна полиция в руската 102-ра военна база в Гюмри в Армения е задържала Анатолий Шчетин за дезертьорство. Той ще бъде принудително върнат в Русия.

Адвокатът на Хелзинкската гражданска асамблея Ани Чатинян казва, че организацията е изпратила изявление за престъплението до Генералната прокуратура на Армения. По думите й руските правоприлагащи органи нямат право да задържат хора в Армения и трябва да прехвърлят случая на местните правоприлагащи органи .

Главната прокуратура на Армения заяви, че е обработила доклада на Хелзинкската гражданска асамблея в съответствие с процедурите. Руската военна полиция в 102-ра военна база задържа руски гражданин в Армения за дезертьорство и през декември 2023 година.

Арменският министър-председател Никол Пашинян отговори през февруари 2024 година на ареста, като подчерта, че властите на Ереван разследват инцидента и че страната "не може да толерира незаконни действия на [нейна] територия“.