Руското военно командване се готви да премести бивши бойци от ЧВК "Вагнер“, служили в Африканския корпус, в Белгородска област. Това се казва в доклад на базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW), предава РБК-Украйна.

Докладът цитира вътрешен източник, според когото генерал-лейтенант Андрей Аверянов Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Русия не е спазил сроковете на Кремъл за създаване на "Африкански корпус“ под шапката на Министерството на отбраната в Москва.

Поради тази причина източникът съобщава, че руските власти се готвят да предислоцират части на Африканския корпус от Черния континент в Белгородска област, която често попада под атаки на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ).

"Настоящите усилия на "Вагнер“ за набиране на персонал за нейните дейности в Африка всъщност са предназначени за наемане с цел разполагане в Белгородска област. Войници на руския Африкански корпус пристигнаха в Нигер на 12 април и все още не е известно дали групата ще напълно да прекрати дейността си там а или само някои части на корпуса ще бъдат предислоцирани в руско-украинската гранична зона“, се казва в доклада на ISW.

Отбелязва се, че Аверянов преди това е участвал в руска делегация, която се е срещала с официални лица в Буркина Фасо, Нигер и Мали, и изглежда е участвал активно в усилията на руското правителство да поеме ръководството на "Вагнер“.

"Аверянов по-специално е командир на поделение 29155 на ГРУ. То е отговорно за опита за убийството на Сергей Скрипал в Обединеното кралство през 2018 година. Съвместно разследване на 60 Minutes, Der Spiegel и The Insider наскоро установи, че той е замесен в несмъртоносни атаки с използване на насочена енергия или акустични оръжия срещу американския правителствен персонал в САЩ и в чужбина", се казва още в доклада на ISW.