Руснаците се сблъскват с нова заплаха зад фронтовата линия: пукащи гумите метални препятствия, наречени "калтропи", пускани от дронове. Това е нова гениална употреба на много старо римско оръжие, което създава проблеми на и без това претоварената руска верига за доставки, пише Forbes.

Калтропите спират превозните средства, за да могат да бъдат ударени от безпилотни самолети. БпЛА камикадзе FPV редовно поразяват руски логистични превозни средства, които превозват доставки до фронтовите войски. Единственият начин за пренасяне на боеприпаси, храна и други доставки през опасната зона е да се натоварят в микробуси УАЗ-452 "Буханка". 

Украинските безпилотни самолети са осеяли пътищата с метални оръжия с четири остриета, които са проектирани така, че накъдето и да паднат, едното им острие винаги е нагоре.

Името caltrop идва от латинската дума за "петичка", римляните са ги наричали също murex ferreus или "назъбено желязо", но те са още по-стари. Калтропите могат да се датират поне от 313 г. пр.н.е., когато армията на Александър Велики ги използва срещу персийската конница.

Римските калтропи са били назъбени, така че върхът им да се забие в копитата на конете и да бъде труден за изваждане. Калтропите в различни форми са използвани през цялата древна и средновековна епоха и все още се използват през 18 век.

През 20 век калтропът се завръща за атакуване на гумени гуми. По време на Втората световна война американските O.S.S. масово произвеждат калтропи и ги раздават на бойците от съпротивата в Европа. По-прости и по-надеждни от експлозивите, те можели да бъдат разпръснати по пътищата, за да спират немски превозни средства, било то като тормоз или като прелюдия към засада.

През Втората световна война германците също използват калтропи, които наричат "таралеж" или "гарванов крак", като разработват версия, която може да се пуска в контейнери от въздуха.

Един контейнер можел да разпръсне хиляда калтропи, а целите включвали както летища, така и пътища. "Таралежите" били изработени от тънки стоманени листове.