САЩ и Европейският съюз осъдиха нов закон, който позволява на управляващата партия в Полша да разследва опозиционния лидер Доналд Туск, заявявайки, че със законодателството може да се злоупотреби и то да има влияние върху предстоящите тази година решаващи парламентарни избори, пише Bloomberg.

Часове след като президентът Анджей Дуда одобри създаването на специална парламентарна комисия за разследване на намесата на Русия в Полша, говорителят на Държавния департамент Матю Милър заяви, че САЩ споделят опасенията, "изразени от много наблюдатели“, че групата "може да бъде използвана за блокиране на кандидатурата на опозиционни политици без надлежен процес“.

Законът заплашва да навреди на отношенията на Варшава със САЩ в момент, когато Полша се превърна в основната врата за помощ и оръжия, изпратени в Украйна след началото на руската инвазия миналата година. САЩ разположиха 10 000 войници в Полша, източна държава-членка на НАТО, която президентът Джо Байдън посети два пъти за по-малко от година.

Правителството във Варшава също се стреми да създаде тесни икономически връзки със САЩ, включително сделка за изграждане на първата атомна електроцентрала в страната и множество поръчки за военно оборудване.

Новото законодателство дава на разследващата комисия безпрецедентни правомощия, включително възможността ефективно да попречи на длъжностни лица да заемат публични длъжности, заобикаляйки редовната съдебна система. Критиците твърдят, че панелът има за цел да дискредитира и потенциално да попречи на ключови опозиционни политици да участват в изборите през октомври и бележи по-нататъшна ерозия на демократичните стандарти от страна на правителството.

"Призоваваме правителството на Полша да гарантира, че този закон няма да попречи на възможността на гласоподавателите да гласуват за кандидат по техен избор и че той не се използва или злоупотребява по начини, които биха могли да повлияят на възприеманата легитимност на изборите“,казва Милър в изявлението .

ЕС изрази подобно мнение. Комисарят по правосъдието Дидие Рейндерс отбеляза, че Европейската комисия ще предприеме действия, ако е необходимо. Съветът по общи въпроси на ЕС се събира днес, за да обсъди така наречената процедура по член 7 за Полша и Унгария на фона на рискове за върховенството на закона в двете страни. На дневен ред ще бъде и създаването на панела.

"Сега имаме специална загриженост относно ситуацията в Полша със създаването със закон на специална комисия, която ще може да лишава хората от правото им да бъдат избирани за публични длъжности“, посочи  Рейндерс. "Ще бъде възможно без никакъв съдебен контрол.“

Говорителят на полското правителство Пьотр Мюлер  обясни че всяка забрана за встъпване в длъжност няма да бъде незабавна и ще бъде предмет на решение на апелативния съд.

Но критиците на регулациите, включително адвокати и опозиционни политици, твърдят, че решенията ще влязат в сила незабавно и дългите съдебни процедури могат да отменят решенията чак години след факта.

Парламентарни юристи във Варшава също атакуваха закона като нарушение на правилата на ЕС, докато омбудсманът по човешките права на страната каза, че части от него нарушават конституцията.

Дуда поясни, че новият закон е необходим, за да се обясни мащаба на влиянието на Русия в Полша, което той описа като факт.

"Общественото мнение трябва да вземе решение за действията на избраните от тях представители на общите избори“, заяви той пред репортери.

Ярослав Качински, лидерът на управляващата партия "Право и справедливост", от години обвинява Туск - неговия основен политически съперник - в толериране на руското влияние по време на мандата му като министър-председател преди 2015 г.

Според Туск законът има за цел да "елиминира“ най-големия потенциален съперник на правителството на предстоящите избори и нарече поддръжниците му "страхливци“.

Този ход поставя въпроса за предполагаемата руска намеса в центъра на предизборната кампания. Правителството обвинява Русия за всичко - от разпространението на дезинформация до стимулирането на високата инфлация след нахлуването в Украйна.

Дуда заяви, че въпреки че подписва законопроекта, той също така ще поиска от върховния съд на страната да го преразгледа, цитирайки съмнения, които някои имат относно съответствието му с конституцията.