На 20 февруари Полша ще представи на Европейския съюз план за отмяна на съдебната реформа в опит да отключи 60-те милиарда евро помощ за страната от Фонда за възстановяване от коронавируса, съобщава Bloomberg, позовавайки се на източници.

Правителството във Варшава ще представи плана за отмяна на реформата броени дни преди крайния срок, който Европейската комисия постави за разглеждане на искането на Полша за първия транш от средствата от програмата за възстановяване на ЕС. Планът предвижда да бъдат направени промени в ключови съдебни органи и в съдебната система като цяло, пояснява агенцията.

Bloomberg обаче смята, че планът може да бъде възпрепятстван от позицията на полския президент Анджей Дуда. Той одобри промените на предходното правителство в полската съдебна система, които ЕС настоява да бъдат отменени.

Ако еврофондовете, предназначени за Полша, бъдат отблокирани, страната може да получи около 60 милиарда евро. По-голямата част от тези грантове и заеми може да бъдат отпуснати, едва след като Варшава отмени съдебната реформа, която според Европейската комисия ограничава независимостта на съдиите.