Полша може да загуби повече от 75 милиарда евро от бюджета на Европейския съюз, ако не одобри законодателство, даващо на съдебната система повече независимост, процес, който влезе в задънена улица миналия месец, пише Bloomberg.

Европейската комисия вече беше поставила законодателството като условие за повече от 35 милиарда евро помощ за възстановяване след пандемията. Но изпълнителната власт на ЕС също го обвързва с така наречените кохезионни фондове, заложени в бюджета на блока за 2021-2027 г., според хора, запознати с решението за финансиране, които отказаха да бъдат назовани.

Това ще означава, че Варшава ще изпусне много по-голям обем финансиране, ако реформата, която ще обърне промените, които според ЕС политизират съдебната система на Полша, не бъде прокарана. Управляващата в Полша партия "Право и справедливост" рискува да остане с празни ръце, докато се бори с кризата с разходите за живот месеци преди изборите тази година.

Миналия месец депутатите в Шляхтата приеха законодателство, което отменя ключови елементи от противоречивите промени в съдебната система на Полша, ход към компромис в спора за върховенството на закона за достъп до финансиране от ЕС. След преговори с комисията законодателството на практика би съкратило дисциплинарния режим за съдиите, които бяха подложени на специално наблюдение от Брюксел.

Но президентът Анджей Дуда, чийто подпис е необходим за финализиране на промените, хвърли процеса в смут, като го подложи на съдебен преглед.

Последствията от провала на прокарването на промените сега може да са по-мрачни. Изпълнителната власт на ЕС постави достъпа до кохезионните фондове — крайъгълен камък на бързия икономически растеж на Полша след присъединяването й към ЕС през 2004 г. — в зависимост от така наречените благоприятни условия, които се придържат към Хартата на основните права на ЕС.

През октомври комисията обяви, че достъпът на Полша до кохезионно финансиране е заложен на карта поради неспазване на демократичните стандарти на блока. Обвързването на по-голямата част от финансирането със законодателството, прокарано миналия месец, поставя по-конкретно условие.

Премиерът Матеуш Моравецки миналия месец приветства бюджетната помощ на ЕС като "големия успех“ на неговото правителство и описа кохезионното финансиране като ключово за икономическия растеж на Полша. Средствата за сближаване се извличат от бюджета на ЕС, насочени към укрепване на страните членки, чиито икономики са 90% от средната за блока или по-малко.

Елиза Ферейра, ръководител на ЕС за сближаване и реформи, заяви във вторник, че Полша не е изпълнила всички условия за плащания, някои от които са свързани с "правни аспекти“, които тя не назовава. Средствата не са загубени, но остават задържани, докато не бъдат изпълнени условията.

"Очакваме вътрешната еволюция в Полша, така че Полша да счита, че това съответствие вече е гарантирано“, заяви тя пред репортери. "Дотогава, за съжаление, не можем да организираме и извършваме нормалните трансфери на финансиране съгласно нормалната функция на кохезионната политика.“

Законодателството остава в неопределеност. Президентът на Конституционния трибунал на Полша Юлия Пржилебска обеща да пристъпи бързо към преразглеждането. Но работата на съда може да бъде затруднена от вътрешни борби. Някои съдии, поставящи под въпрос нейната легитимност, заплашиха да не се произнесат, което може да попречи на кворума и да задържи всяко решение.

ЕС, който обвини Конституционния трибунал в липса на независимост, съди Полша за решението на съда през 2021 г., което оспори върховенството на закона на блока. Комисията обяви миналия месец, че ще отнесе въпроса до Съда на ЕС.